Update

Palinmails: Belg bedreigde Sarah Palin

Vanavond zijn duizenden e-mails die Sarah Palin ooit stuurde of kreeg, openbaar geworden voor het grote publiek. Nieuwsorganisaties staan te trappelen om ze door te spitten en hebben de hulp van het publiek ingeroepen om zo snel mogelijk alle 'dirt and sleaze' te vinden. Zo spreekt een medewerker van Palin over 'een man genaamd Barack Obama'.

Dozen vol 'Palinmail'. Beeld AP

Lees hier de eerste e-mails die The New York Times online heeft gezet. In de e-mails zijn sommige privacy-gevoelige zaken onleesbaar gemaakt.

Belg
Het dagblad meldt onder meer dat een inwoner van het Belgische Antwerpen Palin kort na haar kandidaatstelling bedreigde. De Vlaming riep op Palin neer te schieten, omdat alleen dan 'gerechtigheid zou geschieden'.

Obama
Op 19 februari 2007 stelde Chris Clark voor dat Palin wanneer ze in Washington zou zijn Pete Rouse zou ontmoeten. 'Hij is nu de hoogste medewerker voor een man genaamd Barack Obama'. Palin schrijft terug dat ze hem graag wil ontmoeten.

Let op: Obama stelde zich al op 10 februari 2007 kandidaat voor het presidentschap. Waarschijnlijk was deze opmerking dus ironisch bedoeld.

Vice-president
Al maanden voor John McCain, Palin officieel als zijn running mate aanwees, vroegen bewonderaars van Palin hier al om. Zo schrijft Richard Casey in juni 2008 'Sarah Palin zou vice-president van de VS moeten worden. Ze is fantastisch. Een stem vanuit Colorado.'

William McKane had een soortgelijke mening. 'Wat moeten we doen om McCain ervan te overtuigen haar te kiezen?', schrijft hij op 29 juni 2008.

Palin stuurde de boodschappen door naar een medewerker die verantwoordelijk was voor externe relaties.

Toen Palin officieel werd genomineerd tijdens de Republikeinse conventie stuurde ze op 30 augustus 'Can you flippinbelieveit?!', naar een naaste medewerker.

Klimaat topprioriteit
In een mail aan milieuorganisaties in Alaska zoekt ze steun om zich voor te bereiden op milieuvragen gedurende de presidentiële campagne. 'Ik verwacht dat mensen vragen over ijsberen hebben', schrijft Palin op 15 september 2008. 'Klimaatverandering heeft natuurlijk topprioriteit.'

2 augustus 2008
In 2008 stuurt een medewerker van Palin, Tara Jolie, een mail dat de wetgevende macht zeer ontevreden is over het werk van gouverneur Palin. 'In een notendop, ik ben erachter gekomen dat er frustratie is over het functioneren van de gouverneur. Er wordt meer wetgeving (of ideeën) verwacht, omdat ze (Palin red.) onze gekozen leider is', schrijft Jolie.

Walt
In de eerste berichten spreken mensen hun steun uit aan Palin en wordt druk gecommuniceerd over afspraken en persconferenties. Maar ook Palin die op 27 juli 2008 een e-mail stuurt waarin ze zegt een fout te hebben gemaakt met het aannemen van iemand. Uiteindelijk werd deze Walt 'vervangen voor een ander'.

Hard aan het werk
Een belangrijk financieel adviseur van Palin adviseerde vanavond dat iedereen de e-mails moet lezen. 'Ze laten een gouverneur zien die heel hard aan het werk is', zei Tim Crawford.

De in totaal 24.199 pagina's met e-mails werden door Sarah Palin geschreven en ontvangen tussen 2006 en 2008. Toen was de Republikeinse koningin van de Tea Party gouverneur van de staat Alaska. Maar liefst vijftien nieuwsorganisaties, waaronder CNN en The New York Times renden de trappen van het gerechtsgebouw op van de hoofdstad van Alaska om de kopieën van de e-mails te krijgen. Iedereen wil immers de eerste zijn met opvallende zaken die worden gevonden.

Schadelijk voor politieke toekomst
Politieke waarnemers stellen dat de inhoud van de e-mails schadelijk kan zijn voor de politieke toekomst van Palin. Er wordt al maanden gespeculeerd over een eventuele deelname aan de voorverkiezingen van haar partij voor de meest gewilde baan van de VS: die van bewoner van het Witte Huis.

Tussen 2006 en 2008 beleefde Palin een stormachtige opkomst in de Amerikaanse politiek. Vriend en vijand waren verbaasd toen John McCain haar koos als kandidaat voor het vice-presidentschap in zijn strijd tegen Obama. Palin werd snel zeer populair bij de conservatieve rechtervleugel van de Republikeinen. Bij gematigde kiezers en Democraten werd ze juist zeer impopulair.

Alaska houdt 2400 pagina's geheim op advies van staatsadvocaten. Er lopen nog verzoeken om vrijgave van mails over de periode tot haar aftreden in juli 2009.

Eerder zijn al 3000 mails vrijgegeven van haar echtgenoot Todd, na een verzoek van tv-zender NBC.


Beeld reuters
Beeld photo_news
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.