Palin niet meer van tv te slaan

Sarah Palin tijdens de bijeenkomst van het genootschap van Republikeinse gouverneurs. Foto AP/Lynne Sladky Beeld
Sarah Palin tijdens de bijeenkomst van het genootschap van Republikeinse gouverneurs. Foto AP/Lynne Sladky

WASHINGTON - Het zijn meestal saaie bedoeningen: de bijeenkomsten van het genootschap van Republikeinse gouverneurs. Alleen deze week in Miami was alles anders. Er waren niet minder dan 220 journalisten en 23 cameraploegen afgereisd naar de conferentie. Ze kwamen allemaal voor één gouverneur: Sarah Palin.

Palin blijft ook na de Republikeinse nederlaag volop de aandacht trekken. De omstreden gouverneur van Alaska ontpopt zich tot irritatie van prominente partijgenoten tot de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat voor 2012.

Het was een pijnlijk mediacircus voor de overige deelnemers. Journalisten bleken tijdens een gemeenschappelijke persconferentie alleen maar vragen te hebben voor Palin. De dertien mannelijke gouverneurs stonden er voor spek en bonen bij. ''Palin trekt alle zuurstof uit een ruimte,'' gromde een gouverneur.

Van Larry King tot de Today Show: Palin is een kijkcijferkanon. De moeder van vijf kinderen liet zich onder andere interviewen terwijl ze een elandgerecht bereidde in haar keuken. ''Ik zal altijd Sarah uit Alaska blijven,'' verklaarde ze ten overvloede.

De centrale vraag na Palins mediatournee luidt: wat zijn de ambities van 'Sarah uit Alaska'? Wil ze senator worden? Beoogt ze het presidentschap in 2012? Palin houdt de speculaties met plezier in stand.

De 44-jarige gouverneur is ongemeen populair bij de conservatieve achterban. Uit een peiling blijkt dat 76 procent van de Republikeinen hoopt dat Palin een prominente rol gaat spelen in de nationale politiek. Ze is op dit moment ook favoriet om presidentskandidaat te worden in 2012.

Maar de voormalige running mate van John McCain zal bij de rest van de bevolking eerst veel twijfel moeten wegnemen. Iets meer dan de helft van de Amerikanen heeft een negatieve kijk op de gouverneur, een opvallende stijging sinds haar stormachtige entree op het nationale toneel in augustus.

Binnen de partijtop is de steun ook niet onverdeeld groot. De gouverneurs in Miami waren zeer zuinig in hun commentaren over Palin. ''De slogan 'Drill, baby, drill' is nog geen energiepolitiek,'' zei iemand. Andere commentaren waren nog harder.

''Het is een persoonlijkheidscultus,'' sneerde een prominente Republikein tegen het blad Politico. ''Palin is onze Britney Spears.'' (FRANK HENDRICKX)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden