Palestina treedt toe tot het Internationaal Strafhof

Palestina heeft zich aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Palestijnse president Mahmoud Abbas tekende daartoe het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC. Daarnaast tekende hij negentien andere internationale verdragen, aldus de Palestijnse televisie.

redactie
Palestijnse president Mahmoud Abbas Beeld ap
Palestijnse president Mahmoud AbbasBeeld ap

In Israël was menigeen bevreesd voor die stap. Israëlische militairen of politici zouden als verdachten van oorlogsmisdaden tegen Palestijnen voor het ICC in Den Haag kunnen worden gedaagd, zo vreest men. Israël ziet liever dat alle conflicten met de Palestijnen worden opgelost aan de onderhandelingstafel. Ook vanuit Washington was gewaarschuwd voor Palestijnse toetreding tot het ICC.

Anderzijds krijgt het ICC nu ook bevoegheid voor eventuele Palestijnse oorlogsmisdaden. Zo heeft de radicale Hamas-beweging vanuit de Gazastrook burgerdoelen in Israël met raketten bestookt.

Afgewezen resolutie

De aankondiging van Abbas volgt op een vergeefse poging van gisteren om via een stemming in de VN-Veiligheidsraad te laten vastleggen dat Israël in 2017 de bezette Palestijnse gebieden moet hebben verlaten. Abbas had al gewaarschuwd dat als de resolutie het niet zou halen, hij aansluiting bij meer internationale organisaties zou nastreven, in een poging Israël onder druk te zetten.

De Palestijnse Autoriteit deed in 2009 al een poging het ICC een onderzoek te laten openen naar vermeende Israëlische oorlogsmisdaden. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo wees dat verzoek af omdat toen niet duidelijk was of Palestina een staat was. Alleen staten kunnen toetreden tot het ICC. De Algemene Vergadering van de VN heeft die kwestie in 2012 opgehelderd door Palestina als staat te erkennen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden