Palestijnse schijftongkikker blijkt niet uitgestorven - en bovendien uniek

Een kikkersoort waarvan jaren werd gedacht dat deze uitgestorven was, blijkt niet alleen nog te bestaan, maar blijkt ook een nakomeling van een 15.000 jaar geleden uitgestorven amfibieënsoort te zijn.

Martine Steenvoort
De Palestijnse schijftongkikker. Beeld Wikipedia/Mickey Samuni-Blank
De Palestijnse schijftongkikker.Beeld Wikipedia/Mickey Samuni-Blank

Dat meldt een team van Israëlische, Duitse en Franse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Het gaat om de Palestijnse schijftongkikker (ook wel de Hula painted frog). De kikker werd in 2011 herontdekt in een natuurreservaat in het noorden van Israël. Sindsdien zijn nog enkele exemplaren gevonden.

De amfibie werd begin jaren veertig voor het eerst ontdekt in de Hula-vallei in het noorden van Israël. Wetenschappers gingen er eind jaren vijftig vanuit dat de kikker was uitgestorven, onder andere door de drooglegging van het Hula-meer. In 1996 werd de kikker als eerste amfibie officieel uitgestorven verklaard door de internationale unie voor natuurbescherming IUCN (International Union for the Conservation of Nature).

De resultaten van het nieuwe onderzoek impliceren niet alleen dat de Hula-kikker een zeldzaam soort kikker is, maar ook dat het dier eigenlijk de enige vertegenwoordiger is van een prehistorische kikkersoort. Het DNA kwam namelijk overeen met dat van de Latonia-kikkers. De Latonia is een kikkersoort die gedurende miljoenen jaren overal in Europa voorkwam, maar - op de Palestijnse schijftongkikker na - 15.000 jaar geleden uitstierf. De Palestijnse schijftongkikker is dus de enige levende kikkersoort die deze uitgestorven kikkers vertegenwoordigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden