Palestijnse premier dient ontslag in

De Palestijnse premier Salam Fayyad heeft zijn ontslag ingediend bij president Mahmoud Abbas, zo hebben ingewijden donderdag bevestigd. De al langer bestaande spanningen tussen Abbas en Fayyad zijn de laatste tijd opgelopen, voornamelijk over de vraag wie de leden van het kabinet benoemt.

Redactie
De Palestijnse premier Salam Fayyad Beeld ap
De Palestijnse premier Salam FayyadBeeld ap

Het is nog niet bekend of Abbas, die donderdag uit Qatar terugkeert, het ontslag van Fayyad aanvaardt. Fayyad geniet krachtige steun van de internationale gemeenschap, met name de Verenigde Staten, die het Israëlisch-Palestijnse vredesproces nieuw leven willen inblazen met onder meer Palestijnse economische projecten op de Westoever. Fayyad zou op die projecten moeten toezien.

Fayyad dient sinds 2007 als premier van de Palestijnse Autoriteit. De verstandhouding tussen hem en Abbas is al enige tijd gespannen en de premier zou Abbas eind vorig jaar al hebben laten weten dat hij wilde opstappen. Abbas heeft hem herhaaldelijk gevraagd daarmee te wachten, maar het conflict is vorige maand geëscaleerd om het ontslag van minister van financiën Nabil Kassis. Fayyad aanvaardde het ontslag, maar Abbas draaide dit terug.

Fayyad heeft vertrouwelingen de afgelopen dagen laten weten dat hij vastbesloten is om zijn functie neer te leggen. De partijloze premier klaagde ook dat leden van de Fatah-beweging van Abbas zijn positie probeerden te ondermijnen.

Abbas benoemde Fayyad nadat Hamas in 2007 de macht in de Gazastrook naar zich toe had getrokken. Gaza en de Westoever hebben sindsdien elk een eigen regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden