Palestijnse milities slaags

GAZA-STAD - Het geweld tussen de rivaliserende milities van de Palestijnse partijen Hamas en Fatah heeft dit weekeinde nieuwe hoogten bereikt. Er vielen in de Gazastrook zeker 27 doden bij schietpartijen.Het gaat om de zwaarste gevechten tussen aanhangers van de twee partijen in een jaar. De onderhandelingen die zondag zouden plaatsvinden over een mogelijk te vormen regering van nationale eenheid zijn opgeschort.

De Palestijnse Hamas-premier Ismail Haniyeh riep de bevolking op ''de nationale eenheid te bewaren'', maar de milities leken zich weinig van zijn oproep aan te trekken. Egyptische onderhandelaars die proberen te bemiddelen tussen de strijdende groepen dreigden volgens bronnen zondag naar huis te gaan als het geweld ongeremd doorgaat.

De Saudische koning Abdullah nodigde de rivalen zondag uit om in zijn land'',op neutraal terrein'', te gaan praten over de normalisering van de situatie. Hamas, die begin vorig jaar de regeringsmacht heeft overgenomen na democratische verkiezingen, accepteerde de uitnodiging als eerste, korte tijd later gevolgd door de Fatah-partij van president Mahmoud Abbas.

Zestien doden

Vrijdag en zaterdag waren de bloedigste dagen in de onderlinge strijd van de Palestijnse groeperingen. In de Gazastrook vielen vrijdag zestien doden, onder wie twee kinderen. Het geweld viel samen met een betoging van duizenden Hamas-leden die vierden dat hun partij een jaar geleden democratisch aan de macht was gekomen. De militante al-Aqsa Martelaren Brigade, die banden heeft met Fatah, zei toen 24 Hamas-aanhangers gevangen te hebben genomen.

Zaterdag kwamen bij verscheidene schermutselingen en schietpartijen zeker zeven mensen om het leven en zondag kwamen in de Gazastrook zeker vier mensen om. Beide partijen claimden overigens ook leden van de rivaliserende groepen gevangen te hebben genomen.

Een van de ontvoeringen had zondag plaats op de Westelijke Jordaanoever, waar het geweld tussen Fatah en Hamas tot nu toe nog geen overheersende rol had gespeeld. In de stad Nablus zouden de Al-Aqsa Martelaren Brigades elf Hamasleden vast hebben genomen na een schietincident. Hamas zei op zijn beurt het hoofd van de Palestijnse veiligheidstroepen in Gaza, lid van Fatah, te hebben ontvoerd.

Palestijnse bestuur geïsoleerd

Zondag zou Hamas weer met Fatah overleggen over de vorming van een regering van nationale eenheid, maar de onderhandelingen, die al maanden lopen maar telkens weer worden opgeschort, zijn nu opnieuw van de baan. Sinds de machtsovername door Hamas is het Palestijnse bestuur internationaal geïsoleerd geraakt. Een regering van nationale eenheid met medewerking van de meer gematigde Fatah zou daaraan een einde moeten maken.

Overigens kondigde een medewerker van de Palestijnse president Abbas zaterdag aan dat honderden leden van de Palestijnse veiligheidsdiensten en ambtenaren, die maandenlang geen salaris hebben ontvangen, binnenkort een maand krijgen uitbetaald. De betaling is mogelijk doordat Israël vrijdag 100 miljoen dollar aan bevroren tegoeden heeft overgemaakt aan de Palestijnse autoriteit.

Het gaat om belastingen die Israël voor de Palestijnen int. Jeruzalem heeft sinds de machtsovername afgelopen maart door de radicale Hamasbeweging in de Palestijnse gebieden de belastingen niet naar de Palestijnen doorgesluisd, maar besloot vrijdag een deel toch over te maken als steunbetuiging aan de gematigde Abbas. De Israëlische premier Olmert meldde er toen overigens bij dat het geld bestemd was voor humanitaire doelen en niet voor het betalen van salarissen aan overheidsfunctionarissen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden