Palestijnse jongen gedood bij protesten na dood kindje

Een Palestijnse jongen van zeventien is zaterdag op de Westelijke Jordaanoever overleden nadat hij vrijdag werd neergeschoten door Israëlische veiligheidstroepen tijdens protesten.

Palestijnse jongeren maken gebaren naar Israëlische veiligheidstroepen tijdens de protesten. Beeld reuters
Palestijnse jongeren maken gebaren naar Israëlische veiligheidstroepen tijdens de protesten.Beeld reuters

De jongen raakte slaags met de troepen nadat een kindje van anderhalf jaar om het leven was gekomen doordat extremistische Joden donderdagavond de woning van een Palestijns gezin in brand hadden gestoken.

Hij raakte vrijdag gewond bij Bir Zeit, ten noorden van de stad Ramallah. Volgens het Israëlische leger gooide de Palestijnse jongen een brandbom naar militairen, die daarna het vuur openden. Maar volgens de Palestijnen gooiden jongeren stenen naar een militaire post van het leger.

Zowel de Israëli's als de Palestijnen hebben intussen de veiligheidsmaatregelen verscherpt, uit vrees voor nog meer geweld. Naast de 17-jarige jongen die zaterdag overleed, wordt gemeld dat een 14-jarige Palestijn bij een confrontatie met het Israëlische leger bij het checkpoint van Atara overleden was aan zijn verwondingen.

Ook in de Gazastrook zou vrijdag een jonge Palestijn zijn doodgeschoten, volgens de Palestijnen. Een ander raakte gewond. Volgens het Israëlische leger zouden de jongeren de grensafscheiding tussen de Gazastrook zijn genaderd. Toen ze niet reageerden op waarschuwingsschoten, zouden de Israëlische soldaten op de benen hebben gericht.

null Beeld afp
Beeld afp

Stap naar de VN

De Palestijnse autoriteit maakte eerder al bekend de aanslag met molotov-cocktails op het Palestijnse gezin voor de VN-Veiligheidsraad te brengen. De aanslag is waarschijnlijk het werk van Israëlische kolonisten.

De Palestijnen willen 'deze criminele daad en het terrorisme van kolonisten' in een VN-resolutie veroordeeld zien. Aan de secretaris-generaal van de VN zou opnieuw gevraagd worden om de bezette gebieden onder internationale bescherming te brengen.

De aanslag vond plaats in de buurt van Nabloes.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Terroristische aanslag

De aanslag werd ook door Israël veroordeeld. Die verklaarde het incident te zullen behandelen als een terroristische aanslag. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had een telefonisch onderhoud met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat is vrij uitzonderlijk, beiden spraken elkaar nog maar twee keer dit jaar.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas. Beeld epa
De Palestijnse president Mahmoud Abbas.Beeld epa

VN-chef: terreurdaad

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemde de brandstichting een terreurdaad. Israël slaagt er maar niet in geweld door radicale kolonisten te bestraffen, zei Ban. Volgens de VN-chef is de dood van de peuter hier een direct gevolg van.

Ban veroordeelde de 'moord' op de achttien maanden oude Ali Dawabsheh en drong er op aan dat de daders voor het gerecht worden gebracht, liet zijn woordvoerder weten. 'De afwezigheid van een politiek proces en Israëls illegale nederzettingenbeleid, maar ook de harde en onnodige praktijk van het slopen van Palestijnse woningen, hebben geleid tot gewelddadig extremisme aan beide zijden', aldus Stéphane Dujarric.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden