Palestijnse arts smokkelt sperma uit gevangenis: vijf vrouwen zwanger

Een Palestijnse dokter beweert dat hij vijf vrouwen heeft bezwangerd. Niet zelf, maar door middel van het smokkelen van sperma uit een Israëlische gevangenis.

De eerste IVF-baby van een Palestijnse vrouw en haar tot levenslang veroordeelde man Beeld EPA
De eerste IVF-baby van een Palestijnse vrouw en haar tot levenslang veroordeelde manBeeld EPA

'Deze kwestie is niet politiek, maar menselijk van aard,' zei de betreffende dokter, Salem Abu Khaizaran, in een interview met de New York Times.

Zijn motivatie voor de spermasmokkel komt voort uit de gedachte dat als de mannen ooit vrijkomen, hun vrouwen waarschijnlijk te oud zijn om kinderen te krijgen. Dat vergroot de kans dat ze na vrijlating met jongere vrouwen zullen trouwen.

Abu Khaizaran biedt zijn diensten gratis aan, wat hem op een fatwa van een religieuze moslimklerk is komen te staan die deze praktijken als 'onethisch' aanmerkt.

Levenslang
Er zitten ongeveer 4.500 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Ze worden verdacht van het gooien van stenen, het vermoorden van Israëlische burgers of het beoefenen van terroristische activiteiten. De straffen zijn lang, sommigen zullen nooit meer vrijkomen.

Dit tot grote frustratie van de vrouwen die - vaak jong getrouwd - in eenzaamheid achterblijven. Een kind kan die leegte opvullen. Volgens dokter Abu Khaizaran, die voor het Razan Centrum voor IVF op de Westbank werkt, hebben 22 vrouwen van Palestijnse gevangenen inmiddels een IVF-behandeling ondergaan. Daar is al één geboorte (zie foto) uit voortgekomen.

Kledingstuk
Hoe de sperma precies naar buiten wordt gesmokkeld, is onduidelijk. De vrouwen zijn vaak niet geoorloofd om hun mannen op te zoeken en bezoekers moeten achter een glazen wand plaatsnemen. Kinderen, die het recht hebben om even met hun vader te knuffelen, bieden een mogelijke uitkomst.

Een vrouw van een gevangene vertelde het persbureau AP dat haar man de sperma in een kledingstuk verstopte, dat hij meegaf aan een bezoeker. Die snelde vervolgens naar een kliniek waar het monster werd ingevroren.

Twijfels
De Israëlische gevangenisautoriteit kent de geruchten van spermasmokkel, maar twijfelt aan de authenticiteit van de claim van dokter Abu Khaizaran. De gevangenen en hun bezoekers worden streng gecontroleerd, laat een woordvoerder weten. Maar het zou natuurlijk goed mogelijk zijn dat gevangenbewaarders in deze kwestie een oogje dichtknijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden