Palestijns verzet tegen stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv

Zes Palestijnse organisaties demonstreren morgenavond bij de Stopera tegen het plan van de gemeente om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv en Ramallah.

Josien Wolthuizen
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De organisaties vinden het onbegrijpelijk dat Amsterdam in zee gaat met een stad in een land 'dat stelselmatig mensenrechten schendt', zegt Benji de Levie, voorzitter van de Stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (DocP) en een van de organisatoren van de demonstratie. Hij doelt met zijn commentaar op de onderdrukking van de Palestijnse bevolking.

DocP organiseert de demonstratie, die om 18.30 uur begint, samen met Youth for Palestine, Back to Palestine, Studenten voor Rechtvaardigheid Palestina en de Palestijnse Gemeenschap. Ook de Internationale Socialisten hebben zich hierbij aangesloten.

Eis: open debat
De Palestijnse organisaties zijn verbaasd over het feit dat Amsterdam de plannen voor de stedenband eerder in de ijskast zette (dit gebeurde in het najaar van 2014 vanwege het opgelaaide conflict tussen Israël en Palestina, red.), maar het er nu alsnog 'door wil drukken'. 'De doden zijn dood, het leed is geleden, en dus denkt de gemeente dat er nu geen commentaar komt uit de samenleving', aldus De Levie.

De organisaties eisen een open debat en sommigen pleiten zelfs voor een referendum onder Amsterdammers. 'Een stedenband moet breed gedragen worden onder de bevolking', zegt sympathisant Frank van der Linde. 'Van der Laan is burgemeetser van alle Amsterdammers, dus ook van de moslims die voor het grootste deel tegen samenwerking met Israël zijn.'

Ramallah
Naast Tel Aviv wil Amsterdam ook een stedenband aangaan met Ramallah, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Volgens DocP-voorzitter De Levie is dit een smeermiddel om tegenstanders over de streep te trekken. 'We willen gewoon geen samenwerking met Tel Aviv. Een stedenband met Ramallah verandert daar niets aan.'

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks, noemt het plan om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv 'absurd'. 'Dat gaat voorbij aan alles wat daar gebeurt en druist in tegen de tolerante stad die Amsterdam is, waar we mensenrechten hoog in het vaandel hebben', zei hij eerder vandaag in Het Parool. 'Dat Ramallah op het laatste moment als goedmakertje is toegevoegd maakt het niet beter.'

Morgenavond in gemeenteraad
De SP heeft al laten weten van plan te zijn om 'schoorvoetend' in te stemmen met de samenwerking. Groot Wassink roept de coalitiepartijen D66 en SP op om tegen de voorgestelde stedenbanden te stemmen.

Het voostel wordt morgenavond besproken in de gemeenteraad. Begin juli wordt definitief een besluit genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden