Palestijnen eisen onderzoek gevangenissen Israël

De Palestijnse regering wil dat er een internationaal onderzoek wordt ingesteld naar de behandeling van Palestijnse gevangenen die in Israël vastzitten. Zaterdag stierf een Palestijn in een Israëlische gevangenis. Vier andere gevangenen zijn in hongerstaking gegaan uit protest tegen hun behandeling.

Rouwende Palestijnen dragen het lichaam van Arafat Jaradat Beeld epa
Rouwende Palestijnen dragen het lichaam van Arafat JaradatBeeld epa

De dood van Arafat Jaradat afgelopen zaterdag doet opnieuw vragen rijzen over de behandeling van Palestijnse gevangenen door de Israëlische geheime dienst Shin Bet. Die wordt er door mensenrechtenorganisaties van beschuldigd tijdens verhoren de Palestijnen te mishandelen. De Palestijnse regering en de nabestaanden van Jaradat zeggen dat hij werd mishandeld door Shin Bet en dat hij, toen hij vorige week werd opgepakt, in goede gezondheid verkeerde. De Israëlische autoriteiten stellen dat Jaradat is gestorven aan een hartaanval en ontkennen dat hij is geslagen of onderworpen is aan een behandeling die zijn dood tot gevolg zou hebben gehad.

In Israël is zondag een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Jaradat. De lijkschouwing werd uitgevoerd door een Israëlische arts. Een Palestijnse arts was ook bij de autopsie aanwezig. Issa Karake, een functionaris bij de Palestijnse autoriteiten zei van de Palestijnse arts vernomen te hebben dat niets wees op een hartaanval en dat Jaradat is gemarteld. Volgens Karake zei de Palestijnse arts dat Jaradat twee gebroken ribben had en diverse blauwe plekken.

Gebroken ribben
Het Israëlische ministerie van volksgezondheid weersprak de bewering van Karake. Volgens het ministerie is er tijdens de autopsie geen bewijs gevonden dat Jaradat is gemarteld. De gebroken ribben zijn volgens Israël het gevolg van een mislukte poging om Jaradat te reanimeren. Er is vooralsnog geen doodsoorzaak vastgesteld.

Niet alleen de Palestijnse regering wil een onderzoek de dood van Jaradat, ook de Israëlische vredesgroep B'Tselem eist een onderzoek en wil weten hoe Jaradat is ondervraagd. Volgens woordvoerster Sarit Michaeli worden Palestijnen geregeld lange tijd in eenzame opsluiting vastgehouden, is in hun cellen altijd het licht aan en hebben ze geen toegang tot een advocaat.

Administratieve detentie
In totaal zitten er 4600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Ze zijn aangeklaagd voor gooien van stenen naar Israëliërs tot betrokkenheid bij bomaanslagen. Van alle Palestijnse gevangenen zitten er 159 vast zonder aanklacht, in zogeheten 'administratieve detentie'. Het lot van de gevangenen is voor Palestijnen en Israëliërs een uitermate gevoelige kwestie. Veel Palestijnen hebben wel een familielid of kennen iemand die vastzit of vast heeft gezeten. De gevangenen worden vaak gezien als helden die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting. Veel Israëliërs zien de Palestijnen die betrokken zijn bij politiek gemotiveerd geweld echter als terroristen.

Op de Westoever werd afgelopen week hevig geprotesteerd door Palestijnen die hun steun wilden betuigen aan de vier Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan. Ook zondag was het onrustig. In Hebron gooiden tientallen Palestijnen stenen naar Israëlische militairen. Die reageerden door traangas en rubberkogels in te zetten. Ook in Saeer, de woonplaats van Jaradat, werd gedemonstreerd en met stenen gegooid. Duizenden Palestijnse gevangenen zijn zondag voor een dag in hongerstaking gegaan uit protest tegen de dood van Jaradat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden