Palestijnen adverteren met vredesplan

TEL AVIV - Wat weet de Israëlische bevolking van het Arabische vredesinitiatief? Niets of veel te weinig, meent het Palestijnse Bestuur van president Machmoud Abbas. Daarom plaatsen de Palestijnen vanaf vandaag paginagrote advertenties in de Israëlische dagbladen.

Daarin leggen ze uit wat het plan in houdt en waarom Israëliers er massaal achter zouden moeten staan. Het is voor het eerst dat ze op deze manier in contact treden met het Israëlische publiek. Het is mogelijk dat er een campagne in de Amerikaanse en Britse media zal volgen.

De man achter het initiatief is Achmed Tibi, lid van het Israëlische parlement, de Knesset, voor de Arabische partij Ta'al. Hij kent de Israëlische samenleving van binnen en van buiten, en hij fungeerde in het verleden als adviseur van Jasser Arafat. Tibi heeft de Arabische tekst van het plan zelf in het Hebreeuws vertaald.

''In de advertenties vertelt het Palestijnse Bestuur de Israëlische krantenlezers: neem alstublieft zorgvuldig kennis van de details van het Arabische vredesinitiatief. Dit is een kans die u niet mag laten glippen!'' zegt Tibi in het dagblad Yediot Acharonot. ''President Abbas vindt dat dit plan de beste manier is om het conflict op te lossen. Hij meent ook dat het Israëlische publiek en de Israëlische politiek niet de kans hebben gehad er meer over te weten te komen. Daarom richt hij zich nu rechtstreeks tot de bevolking.''

Boven de advertenties staat: 'Het Arabische Vredesinitiatief. Volledige betrekkingen en diplomatieke banden tussen Israël en 57 Arabische en islamitische staten, in ruil voor een alomvattende vredesovereenkomst en een volledig einde aan de bezetting.' Ze bevatten ook uitspraken daarover van de Saoedische koning Abdallah, die in 2002 de eerste versie van het plan voorstelde op de Arabische top in Beiroet. In 2007 werd het aangenomen door de Arabische Liga. Het wordt gesteund door de lidstaten van deze islamitische wereldorganisatie.

De afgelopen weken circuleerden geruchten dat de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama zich vierkant achter het Arabische plan heeft opgesteld. Volgens The Sunday Times heeft hij gezegd dat Israël 'gek zou zijn' als het dit initiatief, en daarmee 'vrede met de moslimwereld van Indonesië tot Marokko', zou verwerpen. Medewerkers van Obama zwakten dat later wat af.

De Israëlische president Shimon Peres zei deze week in Londen dat hij met Obama over het Arabische initiatief heeft gesproken, en dat die laatste daarvan 'zeer onder de indruk' was. Peres zelf staat er ook positief tegenover, al heeft hij zijn bedenkingen, vooral omdat het niets zegt over Joodse rechten. Hij stelt voor het parallel met het bilaterale overleg met de Palestijnen te bespreken.

De basis van het Arabische vredesinitiatief is het principe: grondgebied in ruil voor vrede. De opstellers gaan ervan uit dat 'een militaire oplossing van het conflict geen vrede zal brengen en de partijen geen veiligheid zal bieden'.

Daarom stellen zij de terugtrekking van Israël voor uit al het Arabische gebied dat het sinds juni 1967 bezet houdt: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte. Het plan beoogt verder de vestiging van een Palestijnse staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, en 'een rechtvaardige oplossing' van het probleem van de Palestijnse vluchtelingen. (AD BLOEMENDAAL)

Na advertenties in Israëlische kranten volgt wellicht een campagne in Amerikaanse en Britse media. Foto EPA Beeld
Na advertenties in Israëlische kranten volgt wellicht een campagne in Amerikaanse en Britse media. Foto EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden