Paleis op de Dam wordt weer wit

Wervelstralen en verven, de 'Jan des Bouvrieoptie', zoals verbeeld op de linkerhelft van deze foto, stuit op bezwaren van experts. Foto anp/beeldbewerking Het parool Beeld
Wervelstralen en verven, de 'Jan des Bouvrieoptie', zoals verbeeld op de linkerhelft van deze foto, stuit op bezwaren van experts. Foto anp/beeldbewerking Het parool

AMSTERDAM - Het Paleis op de Dam wordt weer wit. Stadsdeel Centrum en de rijksgebouwendienst hebben overeenstemming bereikt over de reiniging van de gevels, die het paleis weer de originele kleur uit de zeventiende eeuw moet teruggeven.

Dit heeft het stadsdeel, dat de monumentenvergunning voor de paleisrenovatie verstrekt, vanmiddag bekendgemaakt. Officieel heet het dat het gebouw 'lichter, blonder' wordt.

De paleisgevels worden 'gewervelstraald', ofwel schoongespoten met stoom, daarna gelaserd en ten slotte geretoucheerd. Hoe het laatste onderdeel, het lichter maken van het steen, precies zal gebeuren, wordt nog onderzocht. Er is geen aparte vergunning voor nodig.

Het wit maken gaat óf via 'plaatselijke verneveling' van minerale verf óf via een soort krijttechniek.

Deskundigen zeiden te vrezen dat verven het originele zandsteen zou verstikken. Daardoor zou vocht zich kunnen ophopen, wat de gevel zou beschadigen.

De onderzochte technieken ''worden gezien als een uitwerking van de nu te verstrekken vergunning'', aldus het stadsdeel.

Verder wordt het voegwerk vernieuwd, wordt duivenpoep verwijderd, worden sommige zandstenen gerepareerd, en worden de kozijnen geschilderd. (TON DAMEN)

Het Paleis op de Dam wordt 'blonder', zoals het officieel heet. Foto ANP Beeld
Het Paleis op de Dam wordt 'blonder', zoals het officieel heet. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden