Pakistan weigert VS atoomgegevens

President Barack Obama, die deze week zijn Pakistaanse collega Asif Ali Zardari (foto) ontvangt op het Witte Huis, zei er vorige week vertrouwen in te hebben dat de atoomwapens kunnen worden veiliggesteld. Foto EPA/Everett Kennedy Brown Beeld
President Barack Obama, die deze week zijn Pakistaanse collega Asif Ali Zardari (foto) ontvangt op het Witte Huis, zei er vorige week vertrouwen in te hebben dat de atoomwapens kunnen worden veiliggesteld. Foto EPA/Everett Kennedy Brown

WASHINGTON - Pakistan weigert de Verenigde Staten gedetailleerde informatie te verschaffen over de locatie en de veiligheid van zijn atoomwapens. Dat voedt de vrees in Washington dat deze wapens in handen kunnen vallen van de oprukkende Taliban.

De New York Times meldt vandaag dat Amerika, ondanks een assistentieprogramma van honderd miljoen dollar, niet op de hoogte is van de locatie van alle Pakistaanse nucleaire installaties.

De krant citeert anonieme Amerikaanse functionarissen die zich gefrustreerd tonen over het gebrek aan Pakistaanse overheid. Zij veronderstellen dat de Pakistanen zo terughoudend zijn om te voorkomen dat de Amerikanen de atoomwapens kunnen uitschakelen.

Nu de Taliban hun invloed en macht in Pakistan uitbreiden, kost het de Amerikanen steeds meer moeite te vertrouwen op de simpele verzekering van de Pakistaanse regering dat de wapens veilig zijn - maar die verzekering is alles wat Pakistan te bieden heeft.

"Hoe slechter de situatie wordt, hoe meer de Pakistanen terugvallen op de stelling dat ze alles onder controle hebben," aldus een Amerikaanse betrokkene. "Maar die verzekering horen we al jaren."

President Barack Obama, die deze week zijn Pakistaanse collega Asif Ali Zardari ontvangt op het Witte Huis, zei er vorige week vertrouwen in te hebben dat de atoomwapens kunnen worden veiliggesteld vanwege de samenwerking tussen de legers van beide landen.

Maar het geheime assistentieprogramma van honderd miljoen dollar dat onder president George W. Bush werd ingezet, belooft wat dat betreft niet veel goeds.

De Amerikanen hebben volgens de Times nooit toestemming gekregen na te gaan hoe het geld - bedoeld om de atoominstallaties te beveiligen en personeel te trainen - was besteed, laat staan dat ze installaties zelf mochten bezoeken. De autoriteit van de Pakistaanse regering is op dit punt gering; het is legerleider Ashfaq Parvez Kayani die de sleutel voor de atoomwapens - zestig tot honderd in totaal - in handen heeft.

Het Amerikaanse vertrouwen in de Pakistaanse bezwering dat alles in orde is, wordt ernstig ondermijnd door het feit dat men in Islamabad hetzelfde zei over Abdul Qadeer Khan, ondanks berichten dat de 'vader' van de Pakistaanse atoombom een illegaal exportprogramma leidde. In 2004 bleek dat die berichten wel degelijk juist waren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden