Pakistan waarschuwt VS

KABOEL - De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft de VS gewaarschuwd nadat Amerikaanse en Pakistaanse troepen op elkaar hebben geschoten langs de grens tussen Afghanistan en Pakistan.

Amerikaanse grondtroepen openden gisteren het vuur op een Pakistaans checkpoint, toen ze zagen dat twee legerhelikopters, behorend tot de Isaf-missie van de Navo, boven de Afghaanse oostelijke regio Khost werden beschoten door Pakistaanse militairen.

Volgens militair woordvoerder Greg Smith was het de bedoeling om de aandacht van de Pakistanen te trekken. ''Onze militairen schoten daarom naar de heuvelrug in de buurt van het checkpoint. Dat werkte, maar helaas schoten de Pakistaanse soldaten daarna terug naar onze grondtroepen.'' Het incident duurde zo'n vijf minuten en er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Pakistan kwam met een andere versie. De autoriteiten lieten weten dat er twee helikopters in het Pakistaanse luchtruim waren gesignaleerd en dat er waarschuwingsschoten werden gelost. Vanuit de helikopters werd teruggeschoten, voordat deze terugkeerden naar Afghaans luchtruim, aldus Pakistan.

De nieuwe Pakistaanse president Asif Ali Zardari zei gisteren tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York dat Pakistan niet toestaat dat zijn soevereiniteit wordt geschonden door bondgenoten, zoals de Verenigde Staten. Volgens Zardari zouden de Pakistaanse militairen slechts met lichtkogels op de helikopters gevuurd hebben.

Zardari heeft eerder gezegd de strijd tegen het terrorisme te willen voortzetten. Maar de Verenigde Staten beschuldigen Pakistan al tijden ervan onvoldoende op te treden tegen aanhangers van de Taliban en Al Qaida in het grensgebied.

Deze maand zijn er meerdere grensoverschrijdende acties van Amerikanen geweest. Zo voerden Amerikaanse militairen 3 september een aanval uit op militanten in Pakistan. Volgens de Pakistaanse regering kwamen er bij die aanval twintig onschuldige burgers om. (HET PAROOL)

President Asif Ali Zardari tolereert geen Amerikaanse operaties die niet zijn aangekondigd. Foto EPA/Jason Szenes Beeld
President Asif Ali Zardari tolereert geen Amerikaanse operaties die niet zijn aangekondigd. Foto EPA/Jason Szenes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden