Pakistan: NAVO bleef maar bombarderen

De luchtaanval van de NAVO die zaterdag aan 24 Pakistaanse militairen het leven kostte duurde rond de twee uur en ging zelfs door toen lokale bevelhebbers het bondgenootschap vroegen de aanval te staken. Dat heeft het Pakistaanse leger vandaag gezegd.

Redactie / AP/ ANP/ AFP
Pakistaanse militairen dragen de kist van een collega die sneuvelde tijdens het NAVO-bombardement. Beeld epa
Pakistaanse militairen dragen de kist van een collega die sneuvelde tijdens het NAVO-bombardement.Beeld epa

Legerwoordvoerder Athar Abbas ontkende vandaag tevens beweringen van de Afghaanse regering dat voorafgaand aan de luchtaanval Afghaanse en NAVO-militairen beschoten werden vanuit Pakistan.

De zegsman reageerde op de verklaring van drie Afghaanse functionarissen en een westerse bron in de zakenkrant The Wall Street Journal dat de NAVO afgelopen weekeinde Pakistaanse troepen bombardeerde, nadat buitenlandse militairen waren beschoten. Een van de Afghaanse functionarissen zei dat de NAVO vanaf een Pakistaanse legerbasis was bestookt.
De aanval van de NAVO trof een Pakistaanse controlepost.

Geen bevoorrading

Het onherbergzame grensgebied wordt geteisterd door geweld van lokale stammen en radicaalislamitische bewegingen, zoals de Taliban.

Pakistan reageerde woest op de aanval. Het land besloot de transporten voor de westerse troepen in Afghanistan voorlopig te weren.

De NAVO heeft excuses aangeboden voor de dodelijke slachtoffers en heeft een onderzoek ingesteld naar de aanval. Als gevolg van de kwestie hebben de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Pakistan een flinke deuk opgelopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden