Pakistaanse Taliban stoppen met vechten als Islamabad grondwet herschrijft

De Pakistaanse Taliban hebben hun voorwaarden voor een staakt-het-vuren bekendgemaakt: de regering in Islamabad mag geen steun meer geven aan de oorlog in Afghanistan, de grondwet moet worden herschreven zodat deze 'niet meer in strijd is met de islam' en het buitenlandse beleid moet worden uitgevoerd met de Koran in het achterhoofd.

Sacha Kester
Een jongetje dat gewond is geraakt bij een aanslag van de Taliban wordt in het ziekenhuis behandeld. Beeld reuters
Een jongetje dat gewond is geraakt bij een aanslag van de Taliban wordt in het ziekenhuis behandeld.Beeld reuters

Dat staat in een brief die de organisatie naar de Pakistaanse krant The News heeft gestuurd. Het nieuws is door een woordvoerder van de Taliban bevestigd tegenover dezelfde krant. 'Het voorstel geniet de steun van de hele Pakistaanse Taliban. Onder deze voorwaarden zijn wij bereid de strijd te staken.'

Geweld
De Tehrik-e-Taliban Pakistan, zoals de organisatie zichzelf noemt, voert een campagne van geweld in het land, waarvan duizenden burgers het slachtoffer zijn. Er worden aanslagen op sjiieten gepleegd, vorige week werden hulpverleners vermoord die polio bestreden en eerder dit jaar werd er een aanslag gepleegd op het meisje Malala Yousoufzai omdat zij openlijk pleitte voor westerse waarden als onderwijs voor meisjes.

Om dit geweld te stoppen, zou Islamabad aan alle voorwaarden moeten voldoen die de Taliban in haar brief heeft opgesteld. Het Pakistaanse leger zou bovendien een 'puur islamitisch leger' moeten worden, en 'niet langer als huurling voor Amerika' moeten vechten. 'Ze zouden niet langer op moslims moeten schieten, maar zich voor moeten bereiden op een strijd met India', schrijven de Taliban.

In de brief staat dat de Taliban Pakistan als hun eigen land beschouwen en 'we houden van de straten en zelfs de vlaktes en woestijnen, maar we kunnen ons geloof niet opofferen voor deze liefde'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden