Pakistaanse regering hervat gesprekken met de taliban

Ondanks aanhoudend geweld in Pakistan heeft de regering de bevroren gesprekken met de taliban hervat. Een door regeringsadviseur Irfan Siddiqui geleide delegatie kwam vandaag in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa met de geestelijke Samiul Haq samen, die de onderhandelingen in opdracht van de Pakistaanse taliban (TTP) voert.

Sami-ul-Haq (links) een lid van de TTP en geestelijke praat met regeringsadviseur Irfan Siddiqui. Beeld afp
Sami-ul-Haq (links) een lid van de TTP en geestelijke praat met regeringsadviseur Irfan Siddiqui.Beeld afp

'Vandaag hebben we over de tweede fase van de vredesgesprekken gepraat', zei Siddiqui. 'Tijdens deze fase zullen belangrijke beslissingen genomen worden'. Premier Nawaz Sharif had gisteren verordend de inspanningen voor vrede voort te zetten.

Op initiatief van Sharif waren de conflictpartijen een maand geleden gesprekken begonnen. De regering brak de onderhandelingen na anderhalve week af, omdat TTP-groepen 23 soldaten hadden vermoord. De luchtmacht voerde verschillende bombardementen uit op taliban-stellingen, waarbij volgens veiligheidskringen meer dan 120 extremisten werden gedood. De TTP riep vorige zaterdag een bestand van een maand af. De regering kondigde daags nadien onder voorbehoud het eind van de bombardementen aan.

Twee dagen na de afkondiging van het TTP-bestand sleurden twee zelfmoordterroristen maandag in de hoofdstad Islamabad elf mensen mee de dood in. De TTP veroordeelde de daad. Vandaag werden in het Noord-West-Pakistaanse district Hangu volgens de veiligheidskringen zes soldaten bij een bomaanslag gedood, acht anderen verwond.

De TTP is een verbond van meer dan een dozijn extremistische talibangroepen en werd in 2007 gesticht. In Pakistan strijden islamistische groepen al sinds 2002 tegen de regering. Toen had het land in de zogenaamde oorlog tegen terrorisme de kant van de VS gekozen. Onderhandelingen met de extremisten in Pakistan bleven tot nog toe steeds zonder succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden