Column

'Pak stenen, die gooien we naar de politie'

Hoe uniek is Haren? 1965. Ik ben twaalf jaar. Ik mag met een oudere jongen mee naar Ajax. Na de wedstrijd zijn er rellen. De oudere jongen zegt: 'Pak stenen, die gooien we naar de politie.'

Ik deed dat. Er waren in die tijd altijd rellen na de wedstrijden van Ajax en die stonden nooit in de krant. En altijd: jeugd tegen politie.

1965 en wat jaren daarna: Provotijd. ('Wat is dat, meester?' 'Dat was een jeugdbeweging jongelui, van tegendraadse jongeren. Meester wilde daar graag bij horen.')

1 mei was de dag van de arbeid. Ik herinner me dat op de Dam dan de rode 1 meivlaggen te zien waren, geleverd door de CPN. Wij gingen erheen. 'Want daar wordt het rellen.'

Ik heb geen kranten meer uit die tijd, maar die 1 meibetogingen en -rellen bleven onvermeld. Wel werd in 1966 uitgebreid bericht over 'het bouwvakkersoproer'. (Bouwvakkers bestormden het gebouw van De Telegraaf op de Nieuwezijds Voorburgwal, waar één dode bij viel.) En in 1967 trad burgemeester Gijsbert van Hall af. (Een schande, waarvoor ik me nu schaam omdat ik ook mee heb gedaan aan die rellen destijds.)

Van Hall wist niet hoe hij met dat oproer moest omgaan.

Wat mankeerde de jeugd? Men sprak over een generatieconflict.

Kortom: er werd in die jaren zestig veel meer en veel vaker gereld dan tegenwoordig. Het komt nu veertig keer op tien televisiezenders en de kranten schrijven er uitgebreider over. Maar uniek is het niet.

Vroeger zeiden de analisten dat het de kansarmen waren die de oorlog nog hadden meegemaakt en die voor een betere toekomst vochten. Tegenwoordig hoor ik dat hogeropgeleiden tegen de domme overheid vechten, die ze geen kansen geeft. Maar ik zag vroeger alleen gajes vechten en tegenwoordig is het ook gajes.

Volgens mij is het eeuwig dezelfde soort jeugd die je ziet knokken: jongens die alles durven, en knapen, zoals ik, die meelopen met de durfallen omdat ze het reuze spannend vinden.

Waarom relden we?

Dat deden we omdat er meisjes waren die naar ons keken, zei mijn vader. En hij stelde: 'Wie het best vecht, heeft aantrekkelijk zaad, want hij kan een boreling goed beschermen. Daar letten meisjes op.'

Had vader niet gelijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden