Opinie

‘Pak de drukte aan via de toeristenbelasting’

Iedereen vindt het te druk, maar het aantal toeristen groeit intussen lekker door. Beeld ANP
Iedereen vindt het te druk, maar het aantal toeristen groeit intussen lekker door.Beeld ANP

Een hervorming van de belasting op overnachtingen in Amsterdam kan ervoor zorgen dat toeristen uitwijken naar andere Europese steden, stelt ondernemer Jacques Huppes.

Amsterdam is een prachtige stad, waar ik ben geboren en opgegroeid tegenover Casa Rosso op de Oudezijds Achterburgwal. Ik heb mijn hele jeugd gekropen, gelopen, gestept, geskatet, gefietst en geslenterd door de binnenstad van Amsterdam. Nu ben ik op een leeftijd gekomen waarop ik mijn eerste huis ga kopen. Als verwend kind kon ik me niet voorstellen dat je ooit buiten de binnenstad zou willen wonen. Nu kan ik me, net als al mijn vrienden, niet voorstellen dat je ooit een huis koopt in wat eigenlijk het mooiste deel van de stad is.

150 procent groei

Dat toerisme tot veel overlast leidt, is al zo veel en uitgebreid beschreven, dat ik daar niet veel aan kan toevoegen. De volgende statistiek vat eigenlijk alle problemen samen: vanaf 2008 tot en met 2018 is het aantal toeristenovernachtingen in hotels en Airbnb’s in Amsterdam gegroeid van 8 miljoen tot meer dan 20 miljoen, een groei van 150 procent, aldus bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek.

Vrijwel alle politieke partijen lijken het probleem te onderkennen: GroenLinks wil de balans bewaren, de SP wil Amsterdam weer van de Amsterdammers maken, de VVD heeft het over het vollopen van de stad en daaruit voortkomende overlast en D66 wil ook al balans zoeken tussen bewoners en toerisme. Ondertussen groeit het aantal toeristen lekker door: in het eerste deel van 2019 weer met 6,5 procent.

Kennelijk vinden alle partijen in het college dat er nu te veel toeristen zijn, maar ze geven geen enkele duidelijkheid omtrent met welk aantal toeristen de balans tussen bewoner en toerisme er dan wél is. Zonder duidelijke doelstelling groeit het aantal toeristen gewoon door, zoals we nu zien.

Vraag en aanbod

Laat ik het goede voorbeeld geven en stellen dat met precies 15 miljoen toeristenovernachtingen de balans is gevonden. Dit is ongeveer het niveau van 2015 en nog steeds een zeer fiks aantal.

Wanneer er eenmaal een doelstelling is, kan simpelweg de wet van vraag en aanbod worden toegepast. Als toeristen op een stedentrip gaan, zullen de meesten kijken hoe duur het ticket is, hoe duur de overnachting en hoever het hotel van de stad af ligt. Op basis van dit plaatje wordt besloten of de stedentrip aantrekkelijk is, of dat voor een andere stad gekozen zal worden. De gemeente kan middels de toeristenbelasting de prijs per overnachting verhogen en dus minder toeristen voor Amsterdam laten kiezen. Net zo lang tot het als doel gestelde aantal overnachtingen is bereikt.

Een deel van de toeristen zal bereid zijn de verhoogde overnachtingsprijs te betalen. Een deel zal wellicht uitwijken naar buurgemeenten als Amstelveen of Zaandam. Maar een aanzienlijk deel van de reizigers zal kiezen voor een andere Europese stad, als daar goedkoper in de buurt van het centrum kan worden geslapen. Dit is precies wat nodig is om de leefbaarheid in Amsterdam te herstellen.

Extra toeristenbelasting

De afgelopen twee jaar is de gemiddelde prijs voor een hotelovernachting in Amsterdam gestegen van 131 naar 167 euro per nacht volgens de Hotel Index van ABN Amro, terwijl het aantal overnachtingen alleen maar verder is gestegen. Dit laat zien dat de extra toeristenbelasting om het aantal toeristenovernachtingen te laten dalen tot 15 miljoen, een stuk hoger moet zijn dan gemiddeld 36 euro per nacht per kamer.

Dit komt overeen met een belasting van 21 procent van de overnachtingsprijs plus 15 euro vast per nacht. Door de belasting afhankelijk te maken van de overnachtingsprijs blijft Amsterdam bereikbaar voor de backpacker met een klein budget. Aan de andere kant zorgt het vaste bedrag van 15 euro ervoor dat ook de toeristen die voor drie tientjes in een hostel slapen hun bijdrage aan de stad leveren.

Als na invoering van die 36 euro extra belasting het gewenste aantal overnachtingen nog niet is bereikt, wordt de belasting verder verhoogd. Het aantal toeristen daalt zo in een paar jaar tot precies het gewenste niveau en de inkomsten voor de gemeente stijgen met minimaal 500 miljoen per jaar. Alle gemeentelijke belastingen zouden kunnen worden afgeschaft en alle kinderen kunnen gratis ov krijgen. Het extra budget kan worden gebruikt om van Amsterdam een nog mooiere stad te maken.

Met dit beleid wordt werkelijk een balans gevonden tussen bewoners en toerisme en worden de lasten én de lusten van massatoerisme verdeeld over alle Amsterdammers.

Jacques Huppes. Ondernemer, medeoprichter van StuDocu.com en Assess.ly. Beeld
Jacques Huppes. Ondernemer, medeoprichter van StuDocu.com en Assess.ly.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden