Plus

Pájaros de Verano: Colombiaanse versie van The Godfather

Met Pájaros de Verano laten regisseurs Ciro Guerra en Cristina Gallego zien wat er gebeurt als twee verschillende werelden op elkaar botsen.

Mike Peek
Scène uit Pájaros de Verano, een familietragedie die zich afspeelt binnen de Wayuu-gemeenschap in Noord-Colombia. Beeld .
Scène uit Pájaros de Verano, een familietragedie die zich afspeelt binnen de Wayuu-gemeenschap in Noord-Colombia.Beeld .

Het begon met wat jointjes op het strand. De eerste golf toeristen die Colombia in de jaren zestig aandeed, rookte graag marihuana. Rapayat (José Acosta) probeerde in die tijd een bruidsschat bij elkaar te sprokkelen voor zijn huwelijk met Zaida (Carmiña Martínez), dus hij besloot de westerse hippies van drugs te voorzien. Daarmee zette hij een proces in gang dat het leven van de inheemse Wayuu-familie en hun mystieke rituelen voorgoed zou veranderen.

Net als in El abrazo de la serpiente laat regisseur Ciro Guerra (ditmaal samen met Cristina Gallego) zien wat er gebeurt als twee verschillende werelden op elkaar botsen. Rapayat heeft veel respect voor de tradities van zijn familie, maar kan de lokroep van het geld niet weerstaan. Het bedrijf groeit gestaag. Úrsula (Carmiña Martínez), de belangrijkste vrouw binnen de Wayuu-dynastie, verzet zich met hand en tand tegen de machtsverschuivingen.

Pájaros de verano is een narratief wat conventionelere film dan zijn voorganger. Je zou dit een Colombiaanse versie van The Godfather of The Sopranos kunnen noemen. Met het geld haalt Rapayat ook het geweld binnen. De familiefeesten zijn in 1968 nog rustige bijeenkomsten; amper een decennium later knalt Úrsula's zoon er zijn pistool leeg in de lucht. Ze geeft hem een klap in het gezicht, maar zijn woedende blik verraadt dat haar autoriteit niet lang meer geduld zal worden.

Guerra en Gallego tillen de wat voorspelbare plot prachtig op met veel (visuele) aandacht voor de rituelen van de Wayuu's. De film mag eindigen als een maffia-epos, hij begint als een verstild arthousedrama. Zaida doet een rituele dans om te bepalen wie haar mag trouwen, kleurrijke jurken wapperen in de wind, de vogels uit de titel kijken verontrust toe.

Naarmate de film vordert, komt het tempo hoger te liggen. We zien hoe de Wayuu's hun doden opgraven en de botten zorgvuldig afstoffen. Later zitten die kisten tjokvol mitrailleurs.

Pájaros de Verano

Regie Ciro Guerra, Cristina Gallego
Met José Acosta, Carmiña Martínez, Natalia Reyes
Te zien in Cinecenter, Eye, Filmhallen, Rialto, StudioK, De Uitkijk

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden