Update

Pabo wil mbo'ers niet zomaar toelaten

Studenten met een mbo-diploma die naar de lerarenopleiding op hbo-niveau (pabo) willen, moeten vooraf gescreend worden of ze wel voldoende kennis hebben. Nu is hun niveau vaak zo laag en kost het bijspijkeren zoveel tijd, dat het ten koste gaat van de onderwijskwaliteit. Daarvoor pleit de Vereniging Hogescholen in een vandaag verstuurde brandbrief aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Daarvoor pleit de Vereniging Hogescholen in een vandaag verstuurde brandbrief aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs.

Volgens de Vereniging gelden de doorstroomproblemen van mbo'ers voor het hele hbo, maar is het bij de pabo het meest nijpend. Afgestudeerde mbo'ers komen de pabo binnen met slechte kennis op het gebied van reken- en taalvaardigheden. Zij scoren beduidend slechter op deze toetsten dan studenten met een havo- of vwo-diploma op zak.

Voor de rekentoets slaagt na de eerste poging slechts een kwart van de mbo'ers, na drie pogingen heeft iets meer dan de helft een voldoende. Bij studenten van de havo en het vwo ligt dat percentage met respectievelijk 81 en 95 procent beduidend hoger. Datzelfde geldt voor de verplichte taaltoets: na drie pogingen slaagt 63 procent van de mbo'ers tegenover 84 procent van de studenten die van de havo komt en 97 procent van de vwo-ers.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) plaatst kritische kanttekeningen bij het voorstel van de Vereniging Hogescholen. 'Het risico van een ingangstoets is dat je ook studenten afwijst die het met wat training prima kunnen doen', zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen. 'Het zou beter zijn om te kijken hoe we deze studenten vooraf kunnen bijscholen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden