PS

Paasspeurtocht 2018: Vind alle duiven rond de Dam

Ooit vereerd, nu verguisd: de duif. De traditionele PS Paasspeurtocht staat dit jaar in het teken van de elegante vogel/vliegende rat. Ga dit weekend naar ze op zoek!

Lex Boon
null Beeld Lizette Schaap
Beeld Lizette Schaap

Een gemeenteraadslid stelt in 1927 voor om duiven op de Dam te gaan houden. Een vlucht duiven zou de Dam een San Marcopleinachtige allure geven en Amsterdam zou het Venetië van het Noorden worden.

In de krant werd het idee van de 'gevleugelde ambtenaren' de grond in geschreven. Er waren toch al duiven genoeg? Uit het Algemeen Handelsblad van 1927: 'De wandelaar die af en toe de oogen omhoog slaat, ziet de zwermen duiven rondcirkelen en wie zich op den Westertoren waagt kan de duivenplatten aanschouwen.'

De in elkaar getimmerde duivenhokken met broeinesten versierden destijds de daken van de arbeiderswoningen in de Jordaan. Duivensport was een Amsterdamse liefhebberij. En al liet de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog alle duiven afmaken, de sport beleefde na de oorlog weer een opleving en er werden grote Amsterdamse successen behaald.

Neem de winst in 1953 van de prestigieuze race tussen Châteauroux en Amsterdam door H.52-747371, de kleine, zwart-grijze eenjarige schakeldoffer van vader en zoon Petrus uit de Eerste Jan van der Heijdenstraat.

Tijdens de rampvlucht - waarbij door slecht weer slechts 50 van de 3000 duiven Amsterdam haalden - legde H.52-747371 in 9,5 uur de 660 kilometer af. Het leverde vader en zoon Petrus een gevulde prijzenpot op, met onder meer een auto, een damesmantel, keukenuitrusting, een polshorloge en een smyrnakleed. H.52-747371 kreeg wat extra voer en een bad.

Vogel van de ziel
Waarom dit alles relevant is? Omdat de jaarlijkse PS Paasspeurtocht dit jaar in het teken van de duif staat.

Met de suggestie van het raadslid is in 1927 dan niets gedaan, maar de duif heeft eerst de Dam, en daarna de hele stad, toch veroverd. Sindsdien wordt de stadsduif - die vliegende rat, die vunzige patatvreter - verguisd. Met vallen, voerverboden en antiduivenpinnen wordt tevergeefs geprobeerd hem de stad uit te pesten.

De traditionele Amsterdamse duivenliefhebberij is omgeslagen in haat. En dat terwijl in Italië de Colomba di Pasqua, een mierzoet paasbrood in de vorm van een duif, net zo bij Pasen hoort als de chocolade-eitjes hier.

De duif behoorde ooit tot de hemelgodinnen en de koninginnen van het heelal. Het was een vogel van de ziel, van onschuld en van reinheid. Bovendien was het het dier waarin de Heilige Geest tijdens de doop van Jezus op hem neerdaalde. Al fladderend herinnert het witte gevogelte de mensheid eraan om liefde en vrijheid te koesteren.

Selfie
Gelooft u het niet? Tussen de stenen van de stad zitten nog genoeg monumentale duiven verborgen, als teken dat het dier hier ooit wel werd gewaardeerd. En daarom gaan we - na in voorgaande jaren naar eieren, kippen en hazen te hebben gespeurd - nu op zoek naar de verborgen duiven in het stadsbeeld.

Daarvoor moet u zich dit weekend wel in het gebied begeven dat - qua drukte - een Venetië van het Noorden is geworden. Begin bij Centraal Station, volg de aanwijzingen en maak van elke gevonden duif een foto. Of nog beter: maak een selfie met de duiven. Houd er rekening mee dat u met de route van zo'n vijf kilometer zeker anderhalf uur onderweg bent.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

DE SPEURTOCHT

1
Duik vanaf de Prins Hendrikkade de Nieuwebrugsteeg in en wandel de Warmoesstraat in. Sla linksaf de Oudezijds Armsteeg in en de eerste duif zie je al snel.

2
Loop door en ga op het einde van de steeg rechtsaf. Maak een rondje om de Oude Kerk en zoek naar het reliëf met het jaartal 1571. Het is vrij moeilijk te zien, maar wie goed kijkt, ziet links van Maria de Heilige Geest neerdalen, in de vorm van de vogel die we zoeken.

3
Maak het rondje om de kerk helemaal af en vervolg de weg langs het water. Ga verderop de Sint Jansstraat in en zoek de gevelsteen die de doop van Jezus verbeeldt. Dat witte bolletje dat je ziet, op de steen die aan renovatie toe is, is ook een neerdalende duif.

4
Loop door en ga via de Warmoesstraat de Dam op. Als snel zie je de opvliegende duiven die voor overwinning, vrede en nieuw leven staan.

5
Nu je toch op de Dam staat: dit is het moment om een selfie te maken met een vlucht echte duiven.

6
Loop het Rokin op en sla een van de smalle stegen naar rechts in. Zodra je de naam van de steeg ziet, weet je dat je goed zit.

7
Sla linksaf de Kalverstraat in en zoek naar de monumentale ingang van het oude Burgerweeshuis. De acht weeskinderen die zich groeperen om een duif zijn niet te missen. (Terzijde: bezoek ook de Schuttersgalerij en bedenk dat een duif hier in 2004 een gat van een paar centimeter in een schuttersstuk pikte en daarna zelf werd afgeschoten.)

8
Loop verder de Kalverstraat in en ga de Rozenboomsteeg in. Tegen het einde vind je een iets betere versie van de duif die we bij nummer 3 aantroffen (hoewel hij hier een beetje op een meeuw lijkt).

9
Loop door, ga het Spui over en de Heisteeg door. Blijf doorlopen en voorbij de Keizersgracht vind je een café dat zich uitstekend leent voor een drankje tijdens deze speurtocht.

10
Opgeladen voor de rest van de tocht? Vanaf hier liggen de duiven namelijk iets verder uit elkaar. Sla rechtsaf de Prinsengracht op en slenter langs het water. Zorg dat je ter hoogte van de Westertoren aan de even zijde van de gracht loopt. Sla na de Kees de Jongenbrug de Bloemgracht op en je loopt zo tegen een duif aan.

11
Ga de Eerste Leliedwarsstraat in en ga, voordat je het water oversteekt, linksaf de Egelantiersgracht op. Ter hoogte van het bankje vind je er weer een.

12
Keer om. Ga nu wel de brug over en loop door de Tweede Egelantiersdwarsstraat. Blijf ook na de Westerstraat rechtdoor lopen en ga pas bij de Karthuizersstraat rechtsaf. Op de hoek bij het gelijknamige plantsoen vind je weer een duif (op een pand dat zeker niet uit 1619 komt).

13
Loop door en ga via de Lindenstraat weer naar de Prinsengracht. Ga de brug over wandel langs de Brouwersgracht tot aan de Herengracht. Steek de brug aan je linkerhand over en wandel naar de Haarlemmerstraat. Ga rechtsaf en loop door tot je op de Nieuwendijk wandelt. Bij Cafe Bar Amsterdam kun je niet alleen blowen, cocktails drinken en een waterpijp roken, maar vind je ook een duif.

14
De laatste duif zit om de hoek, in de Engelsesteeg. Goed zoeken, want deze Colomba di Pasqua is al aangevreten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden