Paaspuzzel 2017: Op zoek naar de haas in Amsterdam

Als je erop gaat letten duiken ze opeens overal op in het stadsbeeld: hazen. Stap dit weekend op de fiets en doe mee met de PS-Paasspeurtocht. (Scroll naar beneden voor de route.)

Lex Boon
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het was vrijdagavond 28 januari 1938 dat in Amsterdam twaalfhonderd hazen uit Polen aankwamen. Dat de temperatuur tegen het vriespunt aanzat deerde ze niet: in eigen land waren ze winters met zeker 15 graden vorst gewend. De Poolse hazen waren dan ook een stuk groter en zwaarder dan de gemiddelde Hollandse haas.

Voor de hazen was Amsterdam slechts een tussenstop. Vanaf hier werden ze op de trein naar Station Schagen gezet, om vanaf daar in de Wieringermeerpolder uitgezet te worden. De Poolse hazen moesten er voor zorgen dat de ingekrompen hazenstand weer op peil kwam.

Zoals op zo veel plekken hadden jagers en stropers, bebouwing en vooral een uitbraak van mond- en klauwzeer hadden er voor gezorgd dat er bijna geen haas meer te vinden was in het meer dat acht jaar eerder was drooggelegd.

Dat terwijl in de beginjaren van de nieuwe polder het er al snel had gewemeld van de hazen. Voor automobilisten was het oppassen geweest. "Ik ken lieden die op deze wijze 'jaagden' en geregeld met haas thuiskwamen, zooveel hazen liepen er in het schijnsel van de koplichten," schreef een ingezonden brievenschrijver in 1938 in de krant, waarin hij zijn beklag deed over het verdwijnen van de haas.

"Het is thans een toeval, dat gij daar bij nacht een haas voor de wielen van uw auto krijgt, dat zoolang den weg houdt, tot het overreden wordt. Vroeger was dat regel."

Uiteindelijk kwam het allemaal goed. Bijna tachtig jaar nadat de hazen uit Polen in Amsterdam arriveerden is de Nederlandse hazenpopulatie de laatste jaren redelijk stabiel. Nog steeds komt bijna overal in Nederland komt de haas voor, met uitzondering van enkele stedelijke gebieden. Amsterdam bijvoorbeeld.

Waarom dit alles relevant is? Omdat de jaarlijkse PS Paasspeurtocht dit jaar in het teken staat van de haas. Want wie goed zoekt, zal ze ook hier in het straatbeeld vinden. Geen echte hazen. En de kleurige, commerciële, eng lachende hazen met eieren tellen ook niet. Nee, het gaat meer om monumentale hazen. Veelal verborgen tussen de stenen van de stad.

Dus stap dit Paasweekend op de fiets en doe mee met de speurtocht, die dit jaar begint en eindigt op het Spui. Kijk hoe de hazen lopen! Ga er als een haas vandoor! Ontdek hoe een koe een haas vangt! Houd er rekening mee dat je zo'n 1,5 uur onderweg bent, want de route is zo'n tien kilometer lang.

De route

1. Fiets vanaf het Spui door de Heisteeg richting de grachten. In het begin van de Huidenstraat, aan de oneven zijde, ben je al snel 't haasje.

2. Blijf de weg volgen en fiets de Looiersgracht op. Sla rechtsaf de Eerste Looiersdwarsstraat en laat naar hèt hazencentrum van Amsterdam leiden. Zoek hier naar minimaal drie verwijzingen naar de haas.

3. Fiets verder naar de Lauriergracht en ga rechtsaf richting de Prinsengracht. Ga weer rechts en volg het water tot aan de Leidsegracht. Ga hier naar links. Bij de grachtenpanden tussen de Prinsen- en Keizersgracht, aan de oneven zijde, zit ergens flink hoog de volgende haes verstopt.

4. Keer weer om en fiets via de Marnixstraat naar het Leidseplein. Steek de Singelgracht over en ga op de Stadhouderskade naar links, richting het Rijksmuseum. Zie op de hoek van de Jan Luijkenstraat hoe de hazen lopen.

(5.) Wie zin heeft in een bezoek aan het Rijksmuseum kan onder andere in zaal 1.13, 1.6 en 2.22 op zoek naar hazen.

6. Ga verder over de Stadhouderskade en sla de Eerste van der Helststraat in naar de Albert Cuyp. Ga links de marktstraat op en zoek op de hoek met de Eerste Sweelinckstraat naar de grootste haas die Amsterdam ooit heeft gekend.

7. Vanaf hier is het even een stuk fietsen naar de volgende haas. Ga verder richting de Van Woustraat, sla linksaf naar het Frederiksplein en ga daar rechts de Sarphatistraat in. Fiets door: de Amstel en het Weesperplein over en ga pas bij het Alexanderplein linksaf naar de Plantage Middenlaan. Hier, voor een van de Artis-gebouwen, ontdek je een leeuw die net iets eerder bij de haas was.

8. Ga op het volgende kruispunt naar rechts, de Plantage Kerklaan in. Ga over de Nijlpaardenbrug en door de poort bij het Entrepotdok. Via de Laagte Kadijk en de Tussen Kadijken kom je op Hoogte Kadijk. Ga linksaf. Richting het einde van de straat, aan even zijde, vind je de volgende haas.

9. Volg de Prins Hendrikkade richting Centraal Station en sla na de Schreierstoren linksaf de Geldersekade op. Ga de Stormsteeg in en probeer je een weg te banen door de drukte in de smalle stegen, tot je op de Oudezijds Voorburgwal de Oude Kerk in zicht krijgt. Boven een van de cafés achter de kerk vind je de laatste echte haas.

10. Probeer richting de Dam te komen. Ga de Paleisstraat in en sla linksaf de Spuistraat in. Als je het beginpunt - en dus het eindpunt - van deze speurtocht nadert, vind je aan je linkerhand de laatste haas: in de naam van een restaurant.

null Beeld Cristina Garcia Martin
Beeld Cristina Garcia Martin

De oplossing van deze puzzel verschijnt na pasen op Parool.nl en in PS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden