Paasbestand Oekraïne: met gebakjes op de barricades

De acties tegen pro-Russische separatisten worden de komende twee dagen stilgelegd vanwege het paasfeest. aldus de interim-regering in Kiev. Ook de separatisten in het oosten van Oekraïne treffen voorbereidingen voor het feest. Bij de barricades die zij eerder in een tiental steden opwierpen bij overheidsgebouwen werden gebakjes uitgedeeld.

Oekraïense kinderen wachten op de mis in een orthodoxe kerk in de stad Slavjansk. Ook het Orthodoxe Pasen wordt dit weekeinde gevierd. Beeld epa
Oekraïense kinderen wachten op de mis in een orthodoxe kerk in de stad Slavjansk. Ook het Orthodoxe Pasen wordt dit weekeinde gevierd.Beeld epa

Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie kwamen eerder deze week een akkoord overeen, waarin zij afspraken gewapende groepen te ontwapenen en bezette overheidsgebouwen te ontruimen. De activisten willen daar echter niet van horen. Eerst moet de interim-regering in Kiev opstappen, zeggen zij.

Extra troepen aan de grens
Rusland heeft vandaag gezegd dat het extra troepen aan de grens met Oekraïne heeft gestationeerd vanwege de 'instabiele' situatie in het buurland. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, aldus Moskou.

Eerder hield het Kremlin vol dat de troepen bezig waren met 'gewone' militaire oefeningen. 'Oekraïne is een land waar net een militaire staatsgreep is gepleegd', luidt de verklaring nu, 'Vanzelfsprekend neemt ieder land dan voorzorgsmaatregelen om zijn veiligheid te verzekeren'.

Onderscheidingen
De Russische president Vladimir Poetin liet vandaag weten dat de Russische militairen die tijdens het referendum op het Oekraïense schiereiland de Krim waren, worden onderscheiden. Poetin zei dit in een televisie-interview op de zender Vesti.

'Ik denk dat in de nabije toekomst nog niet is vast te stellen wie er op de Krim waren, maar een onderscheiding van de staat krijgen zij natuurlijk sowieso', aldus Poetin. De president wil de mannen voor hun werk eren, omdat zij de bevolking zouden hebben beveiligd.

Poetin gelooft niet dat de aanwezigheid van militairen de stemming heeft beïnvloed. 'Het is onmogelijk om mensen onder schot uit hun huizen te halen om ze naar de stembus te slepen.' Rusland heeft lange tijd ontkend dat de gewapende militairen, die geen insignes droegen, militairen van het Russische leger waren. Donderdag erkende Poetin dat er sprake was van een Russische militaire aanwezigheid.

Betrekkingen met het Westen
De situatie in Oekraïne hoeft de normalisatie van betrekkingen met het Westen niet in de weg te staan, zei Poetin, maar dat is vooral afhankelijk van het Westen. Ook liet hij weten een goede relatie te hebben met Jens Stoltenberg die in oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO, ondanks dat Poetin zich in het verleden vaak negatief heeft uitgelaten over het Westerse militaire bondgenootschap.

Presidentskandidaat Joelia Timosjenko zei vandaag in Donetsk na de paasdagen in gesprek te gaan met de pro-Russische partijen die overheidsgebouwen in de stad bezetten.

Poetin Beeld afp
PoetinBeeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden