Paarlberg: vonnis is rechterlijke dwaling

HILVERSUM - Het vonnis van de rechtbank Haarlem waarin vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg is schuldig bevonden aan het witwassen van afpersingsmiljoenen van Willem Holleeder is een rechterlijke dwaling. Dat vindt althans Paarlberg zelf, zo zei hij donderdag in het televisieprogramma NOVA. De vastgoedman kreeg vorige week in Haarlem 4,5 jaar gevangenisstraf opgelegd, een half jaar meer dan door het Openbaar Ministerie geëist.

Paarlberg heeft alle beschuldigingen van justitie altijd van de hand gewezen. Het voornaamste bewijs tegen hem werd gevormd door uitlatingen van zijn vroegere zakenpartner Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedmagnaat die in mei 2004 werd doodgeschoten.

Volgens de Haarlemse rechtbank is vast komen te staan dat Paarlberg 17 miljoen euro heeft witgewassen die Holleeder van Endstra had afgeperst. Hij heeft de afpersingen zelfs gefaciliteerd, meent de rechtbank. Een 'onvoorstelbaar' oordeel, aldus Paarlberg. 'Als ik nu terugkijk, heb ik het gevoel dat ze misschien mijn wereld niet hebben begrepen.' Ook vindt hij dat justitie hem de afgelopen jaren bewust heeft beschadigd. Uiterst 'vileine' berichten in de media zijn volgens hem 'duidelijk ingegeven door het OM.'

Paarlberg wilde destijds van Endstra af, zei hij, juist omdat deze zich meer en meer omgaf met 'toch wel heel vreemde figuren'. De betalingen die Endstra aan Paarlberg deed, waren volgens de vastgoedtycoon onderdeel van de zakelijke scheiding tussen beide zakenlieden. In het interview met NOVA weersprak Paarlberg ook de suggestie dat hij onder druk is gezet en dat hij daar niets over durfde te zeggen, uit angst voor represailles.

Willem Endstra sprak in 2003 in het diepste geheim met de politie, onder meer over de afpersingen door Holleeder. Deze zogeheten achterbankgesprekken hebben als bewijs gediend in zowel de zaak tegen Holleeder als die tegen Paarlberg. De advocaten in beide zaken hebben hier fel tegen geprotesteerd, omdat de beweringen van Endstra niet getoetst konden worden door hem als getuige nader aan de tand te voelen.

Paarlbergs advocate Bénédicte Ficq deed in NOVA een oproep aan mensen die Endstra hebben gekend en nog niet als getuige zijn gehoord. Ficq wil dat deze mensen zich bij haar melden, om Paarlberg, die zijn zaak in hoger beroep zal bevechten, te helpen bij 'het nader reconstrueren van de persoon Willem Endstra.'

Ficq: 'Ik zoek mensen die Endstra in al zijn facetten hebben gekend, dus ook op de minder fraaie manier.' (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden