Update

Paarlberg moet 4,5 jaar de cel in

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg (R) komt dinsdag met zijn raadsvrouwe Benedicte Ficq (L) aan bij de rechtbank van Haarlem. Foto ANP Beeld
Zakenman Jan-Dirk Paarlberg (R) komt dinsdag met zijn raadsvrouwe Benedicte Ficq (L) aan bij de rechtbank van Haarlem. Foto ANP

AMSTERDAM - De rechtbank heeft vastgoedmiljonair Jan-Dirk Paarlberg dinsdagmorgen veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het witwassen van ruim zeventien miljoen euro die Willem Holleeder had afgeperst van vastgoedbaron Willem Endstra en voor verscheidene andere witwas- en oplichtingszaken en fraude.

Het Openbaar Ministerie had vorige maand vier jaar cel geëist, maar de rechtbank rekent Paarlberg zwaar aan dat hij langdurig 'op een geraffineerde wijze opereerde'. De rechtbank wilde eigenlijk vijf jaar cel opleggen, maar trekt daar een half jaar van af omdat Paarlbergs reputatie is beschadigd door de grote mediabelangstelling.

De rechtbank vindt dat 'voldoende is komen vast te staan' dat de tien betalingen van Endstra aan Paarlberg 'het gevolg zijn van afpersing van Endstra door Holleeder'. De rechters achten bewezen dat Paarlberg 'nauw en bewust heeft samengewerkt' met Holleeder en dat hij wist dat de miljoenen die hij ontving, uit diens misdrijven afkomstig waren.

De rechtbank hecht geen geloof aan Paarlbergs bewering dat de miljoenen die Endstra hem betaalde, verband hielden met reguliere zakelijke transacties nadat Endstra en hij uiteen waren gegaan en hun zaken 'ontvlochten'. Paarlberg heeft 'geen enkel schriftelijk stuk' kunnen overleggen dat zijn verklaring staaft. Volgens de rechtbank zijn 'gefingeerde titels' gebruikt om die betalingen te verklaren.

Alle constructies en afspraken die Paarlberg tijdens het langdurige strafproces presenteerde om de ontvangen miljoenen te onderbouwen, veegt de rechtbank van tafel. Dat Endstra een oude lening terugbetaalde, acht de rechtbank 'niet aannemelijk'. Voor de bewering dat Endstra 'winstrechten' afkocht die verband hielden met hun gezamenlijke jachthaven in IJmuiden, ziet de rechtbank 'geen aanknopingspunten'. Aan alle andere beweringen van Paarlberg hecht de rechtbank evenmin geloof, of het nu gaat om de ontvangen miljoenen van Endstra of om de andere witwas- en oplichtingszaken die justitie hem aanwrijft.
De rechtbank wijst er op dat Paarlberg altijd 'ten stelligste heeft ontkend' dat hij 'onvrijwillige betalingen van Endstra heeft ontvangen' en dat hij door of namens Willem Holleeder onder druk is gezet.

Justitie denkt dat Holleeder het geld op de rekeningen van Paarlberg wilde laten staan totdat hij het nodig had, maar voor die tijd werd hij gearresteerd.

Ook andere miljoenenbedragen die Paarlberg via zijn vele bedrijven ontving, zijn volgens de rechtbank duidelijk afkomstig uit misdrijven, waaronder de handel in drugs. In andere zaken was sprake van fraude en oplichting, onder meer van de belastingdienst.

Dat de rechtbank Paarlberg op bijna alle punten schuldig verklaart, levert hem behalve een forse gevangenisstraf waarschijnlijk grote financiële problemen op, aangezien justitie nog werkt aan een zaak om hem zijn criminele winsten af te nemen. In die zaak is inmiddels beslag gelegd op vele bezittingen van Paarlberg en zijn kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden