Update
Paarlberg eist inzicht in administratie Endstra
De advocaten van de veroordeelde zakenman Jan-Dirk Paarlberg willen inzicht in de administratie van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Zij deden dat verzoek woensdag tijdens een zogeheten regiezitting in het hoger beroep in het gerechtshof in Amsterdam.
Volgens de advocaten is het betalingsverkeer van Endstra essentieel voor het dossier-Paarlberg. Paarlberg werd vorig jaar zomer tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor onder meer het witwassen van de miljoenen die 'misdaadkopstuk' Willem Holleeder heeft afgeperst van zakenman Willem Endstra.
Voor het Enclave-onderzoek, dat was gericht op het oplossen van de moord op Endstra, is volgens advocaat Frans Sijbers de hele administratie van Endstra in beslag genomen en gedigitaliseerd. De stukken zijn volgens hem echter niet aan de verdediging van Paarlberg ter beschikking gesteld.
17 miljoen euro witgewassen
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Paarlberg onder meer van het witwassen van in totaal ongeveer 17 miljoen euro. De later geliquideerde vastgoedhandelaar Endstra stortte de miljoenen op rekeningen van Paarlberg in Nederland en Zwitserland. Dit zou zijn gebeurd onder dwang van Holleeder, die is veroordeeld voor de afpersing van Endstra.
Paarlberg heeft altijd gezegd dat de betalingen zijn gedaan als onderdeel van de afspraken die hij met Endstra had over de ontvlechting van hun samenwerking. De zakenman ging in beroep tegen zijn veroordeling door de rechtbank.
In het hoger beroep gaat de verdediging onder andere het accent leggen op het duiden en volgen van de geldstromen.
Wat de zaak 'verbluffend ingewikkeld' maakt, is dat belangrijke getuigen, onder wie Endstra, overleden zijn, zo stelde Sijbers. Endstra liet voor zijn dood verschillende verklaringen achter over de afpersingspraktijken. In een verklaring bij een notaris stelde hij expliciet dat Paarlberg - onder dwang - aan de afpersing meewerkte.
De verdediging vroeg een aantal getuigen te mogen horen en stukken toe te voegen aan het dossier. Het gerechtshof neemt op 10 juni een beslissing over de verschillende verzoeken.