Paardenstichting: welzijn paard altijd belangrijker dan een lintje of geld

Het welzijn van het paard is altijd belangrijker dan een lintje of het prijzengeld. Dat zegt Monique van Hal, bestuurslid van de stichting Hippische Innovatie Projecten, voorzitter van het Trendpanel Paard en marketeer, naar aanleiding van de kritiek van actiegroeperingen dat ‘paardensport een onverantwoorde hobby is’. 

Het paardensportevenement Jumping Amsterdam vorig jaar.Beeld ANP

“We zien dat de aandacht van die groeperingen naar onze sport aan het verschuiven is,” zegt Van Hal. “Eerst ging het om de varkens, toen de kippen, daarna de jacht en nu de paarden. De ‘one-issue-partijen’ zetten alles wat met dieren te maken heeft op de kaart. We hebben recent onderzoek laten doen. Waar staan we en wat is ons draagvlak als het gaat om de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking met betrekking tot het houden van paarden, paardrijden en paardensport. Daaruit blijkt dat de paardensport een groot draagvlak heeft onder de Nederlandse bevolking.”

Volgens Van Hal is slechts vier procent van de bevolking principieel tegen dieren in de sport. “55 procent is positief betrokken. Hierbij gaat het om een groep die kennis van de paardensport heeft, weet hoe het eraan toegaat. De rest is niet tegen de sport, maar onwetend. Op deze groep richten de tegenstanders zich, vaak schermend met onderzoeken die niet representatief zijn. Het is aan ons om door uitgebreide campagnes en voorlichting te laten zien hoe wij met de paarden omgaan. Laat daarna de mensen een eigen keuze maken.”

Kritiek Jumping Amsterdam

In een opiniestuk uitte Sarah Pesie, campagnemanager bij Stichting Dier&Recht, vorige week kritiek op het feit dat de gemeente Amsterdam dit jaar weer hoofdsponsor is bij het paardensportevenement Jumping Amsterdam. ‘Evenementen waar dieren de dupe van zijn, zijn niet meer van deze tijd.’ 

Volgens Pesie worden paarden tot het uiterste gedreven voor het winnen van prijzengeld. ‘Stress en pijnsignalen bij het paard worden niet door de ruiter herkend of onder dwangmiddelen zoals een bit, sporen, zweep of kinketting stelselmatig gegeneerd.’ ‘Voor een neutrale toeschouwer lijken de paarden welwillend,’ schrijft Pesie. Maar van een vrije wil zou geen sprake zijn bij het paard.

‘Unieke band’

Volgens Van Hal heeft een paard inderdaad geen vrije keuze, maar ‘zonder mensen die van paarden houden, zou het paard uitsterven. “Eeuwen geleden heeft het paard de mens al opgezocht om zijn overlevingskansen te vergroten. Vanaf dat moment leven mens en paard samen en is er een unieke band ontstaan. Die relatie is heel intens.”

“Als een paard niet happy en gezond is, is er geen sport,” zegt Van Hal. “Wij beseffen heel goed hoe afhankelijk paarden van ons zijn. De wereld van de paardensport is continu in beweging om het welzijn van het dier te bevorderen. Ik ben heel trots op alle initiatieven. Natuurlijk zijn er soms incidenten, dat is overal zo, al keuren we het zeker niet goed! We leren echter elke dag bij. We doen aan wetenschappelijk onderzoek, aan zelfreflectie en zijn voortdurend bezig met de evaluatie daarvan. Daarbij staat het belang van het paard altijd voorop.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden