Paardenpis

THEODOR HOLMAN

Peking: het paard moest pissen, de starter deed er veel te lang over, er zat wier aan de boot, ik heb de race verkeerd ingedeeld, het paard stak zijn tong uit, ik werd afgeleid door het publiek, ik verrekte mijn arm, het ging gewoon niet, we zaten niet goed in de wedstrijd, toch nog vijfde geworden, toch nog zesde, er was geen wind, er was te veel regen, de wedstrijden waren te kort na elkaar, elfde geworden (ja, ik had meer verwacht), het is superzuur, ik kreeg een enorme patat, ik was vanavond niet goed genoeg, ik ben het hele jaar het gevoel al een beetje kwijt, ik baal onwijs, maar het is topsport, ik heb hier vier jaar voor getraind, wat kan ik eraan doen...

Maar de sfeer is prima in het Heinekenhuis! Kijk onze prinses eens dansen. En wie host daar? Ach, onze minister-president. Wat een plezier! Want het gaat goed met Nederland.

NEE DUS.

De sporters vertonen precies het gedrag van Nederland van de laatste vier jaar. Er was optimisme. O, wat ging het goed met ons, wat groeiden we. Er werd opgeroepen tot een VOCmentaliteit. Bos, Balkenende en Rouvoet dankten de Heer en liepen juichend over straat. En toen stond heel het radarwerk stil. De economie staat op een dikke nul. En wat horen we? Alle paardenpisvariaties.

Het komt door de hypotheekcrisis in de VS, door de stijgende energieprijzen, de huizenprijzen dalen, we praten onszelf een inflatie aan, er is nu eenmaal altijd een up en dan een down, de Dow Jones stak ineens zijn tong uit.

Achttien belastingverhogingen, een spaarlampenactie die mislukt, de belofte achterstandswijken te helpen die niet wordt nagekomen, de belofte de kosten van kinderopvang te vergoeden die niet wordt nagekomen, gesjor aan de abortuswet, getrek aan het embryo, maar wel een cartoonist gearresteerd! Hoera!

Ondertussen wordt ons kabinet gecontroleerd door een stelletje voormalige dieven, helers, krakers, terroristen, liklakeien, amateurfilmers, antidemocratische elementen, kromzwetsers en rechtlullers.

Kortom: zeewier aan de boot van het schip van staat. Maar er is vreugde in het Heinekenhuis op het Binnenhof.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden