Paar maanden extra werk aan panden Wijdesteeg na brand

Het slopen en weer opbouwen van twee verdiepingen van een pand in de Wijdesteeg in het centrum van Amsterdam zal twee tot drie maanden tijd kosten. In de steeg tussen de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal woedde op 30 april een felle brand. De panden maken deel uit van een omvangrijk renovatieproject.

Tijdens de korte maar felle brand waren grote rookpluimen boven het centrum te zien Beeld David de Leeuw
Tijdens de korte maar felle brand waren grote rookpluimen boven het centrum te zienBeeld David de Leeuw

Volgens bouwbedrijf en projectontwikkelaar De Nijs zijn de bovenste twee verdiepingen van de gebouwen aan de Wijdesteeg volledig uitgebrand en is in omliggende panden de nodige water- en rookschade ontstaan. Een groot deel van de werkzaamheden aan het bouwproject in de voormalige Tabakspanden, nu omgedoopt tot project De Keizer, is daarmee verloren gegaan.

Maandag begon het bedrijf met de eerste sloopwerkzaamheden na de brand. Ondanks het extra werk denkt De Nijs dat de 'overall planning' nog steeds haalbaar is. Dat zou betekenen dat project De Keizer in maart 2017 afgerond en opgeleverd kan gaan worden. Het bouwbedrijf verwacht dat de panden aan de Wijdesteeg voor de bouwvak in ieder geval weer wind- en waterdicht zullen zijn.

Bijna een jaar na de ontruiming van het voormalige krakersbolwerk in de Tabakspanden, in februari 2016, begon De Nijs met de grootschalige renovatie aan de Spuistraat en de Wijdesteeg. Vijf van de 18e en 19e eeuwse panden blijven 'behouden', hoewel van sommige van die gebouwen niet meer dan een gevel over was.

In de panden worden 69 koopappartementen, een galerieruimte en een restaurant gerealiseerd. Het zogenoemde Slangenpand wordt min of meer in de oude staat teruggebracht, maar de eens zo kleurrijke gevel wordt helderwit.

Drama Wijdesteeg

De korte maar felle brand die op 30 april woedde, is hoogstwaarschijnlijk aangestoken door een 51-jarige Duitse man. Tijdens het blussen van de brand stond hij op een steiger van het nabijgelegen Slangenpand, dat ook deel uitmaakt van het bouwproject. De man oogde verward; hij zwaaide met een tablet, gooide spullen naar beneden en brak de steiger deels af. Een arrestatieteam was hem buiten zijn zicht dicht genaderd, maar kon niet ongezien op tijd zo dichtbij komen dat hij te overmeesteren was. De man sprong en overleed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden