'Paar honderd' Britse ingezetenen vechten in Syrië

Een 'paar honderd' Britse ingezetenen zijn naar Syrië gegaan om te vechten in de burgeroorlog in dat land. Dat heeft het hoofd van de Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5 donderdag in het Lagerhuis gezegd.

Een Syrische rebel in Aleppo. Beeld reuters
Een Syrische rebel in Aleppo.Beeld reuters

MI5-chef Andrew Parker verklaarde dat het gedachtegoed van al-Qaeda zich door de voortdurende strijd in Syrië verspreidt. Syrië oefent volgens hem grote aantrekkingskracht uit op sympathisanten van al-Qaeda.

Behalve Parker verschenen ook diens collega's John Sawers en Iain Lobban van de buitenlandse inlichtingendienst MI6 en de elektronische afluisterdienst GCHQ voor de Inlichtingen- en Veiligheidscommissie van het Britse parlement om vragen te beantwoorden. Zij deden dat voor het eerst in het openbaar voor de televisiecamera's. De beelden werden niet rechtstreeks, maar met enige vertraging uitgezonden.

Edward Snowden
Temidden van de niet-aflatende stroom onthullingen over wereldwijde Amerikaanse en Britse afluisterpraktijken verdedigde Parker de Britse inlichtingendiensten. 'De suggestie dat wij wat doen op een of andere manier inbreuk maakt op vrijheid en democratie; wij denken dat het tegendeel het geval is', zei hij.

GCHQ-chef Lobban zei dat terroristische groepen hun werkwijzen na de onthullingen van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden aanpassen. De door zijn dienst gevolgde groepen besprekingen die onthullingen 'bijna dagelijks', zei hij. 'Ze spreken in specifieke termen over de communicatiepakketten die zij gebruiken en de communicatiepakketten waar ze op willen overstappen.'

Sawers van MI6 was explicieter: 'Het is zonneklaar dat onze tegenstanders zich in de handen wrijven. al-Qaeda smult hiervan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden