Paar dagen uitstel voor bewoners Vluchtkerk

De 130 uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk in Bos en Lommer mogen een paar dagen langer blijven, zodat ze meer tijd hebben om een nieuw onderkomen te vinden.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat zijn hun vertegenwoordigers dinsdagmiddag overeengekomen met eigenaar Hans Kortlevers van het gebouw, de voormalige Sint Jozefkerk, die tijdelijk Vluchtkerk gedoopt is. Vrijdag 5 april moeten de asielzoekers het pand verlaten.

Kortlevers sprak met woordvoerders van de verschillende etnische groepen die in de kerk verblijven. 'De vertegenwoordigers vroegen aanvankelijk een maand verlenging, de eigenaar ging akkoord met één week,' zegt Rikko Voorburg, één van de vrijwilligers die de vluchtelingen bijstaan.

Maandag is een intensieve zoekactie begonnen naar een nieuw onderkomen in de stad. Hiervoor is een tijdelijk crisiscentrum ingericht in de Protestantse Diaconie, waar een team bellers eigenaren benadert van leegstaande panden in Amsterdam. 'Dat heeft nog niks opgeleverd. Veel panden zijn antikraak of zitten op een afgelegen industrieterrein, dat is niet veilig genoeg,' zegt Voorburg.

De ChristenUnie heeft gisteren in Zuidoost bij motie gevraagd om een onderzoek naar mogelijke huisvesting voor de bewoners van de Vluchtkerk. De motie kreeg geen meerderheid, maar stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema zegde toe de kwestie te bespreken met burgemeester Eberhard Van der Laan en zijn collega-stadsdeelvoorzitters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden