Paar blokken omfietsen voor kassacabaretier Sylvester

'Wachten doe je met plezier, bij kassa vier.' Sylvester Hemels maakte er achter de AH-kassa een feestje van - tot hij werd ontslagen. Vanavond staat hij in de Waag.

Alma Mathijsen
Sylvester Hemels bij de plek van zijn half jaartje roem. Beeld Jan Hoek
Sylvester Hemels bij de plek van zijn half jaartje roem.Beeld Jan Hoek

Wie drie jaar geleden zijn boodschappen op de band legde in Albert Heijn op de Elandsgracht, wachtte een verrassing. Voor die tijd liep u waarschijnlijk lichtelijk geagiteerd de supermarkt in en verzamelde u vlug uw spullen. De boodschappen rolden zoals gewoonlijk naar de handen van de kassamedewerker die ze machinaal langs de scanner haalden. U keek niet eens op.

Totdat u een hoge stem hoorde: 'Mevrouw?!' Achter de kassa zat een jongen van een jaar of twintig met een brede grijns, hij pakte uw kotelet voor het avondeten en legde die naast zich neer. Hij liet een stilte vallen en vervolgde, perfect getimed: 'U bent nog veel te jong om te braden.' U lachte, en de vrouw achter u ook.

De jongen heet Sylvester Hemels. Vanaf zijn eerste werkdag kwamen mensen vrolijk uit zijn rij nadat ze hadden afgerekend. Hij maakte grappen en hij tekende poppetjes op de bonnetjes, zodat klanten minder aan het uitgegeven geld dachten. Vaste kreet: 'Wachten doe je met plezier, hier bij kasssssssaaa vier!'

Binnen de kortste keren wilde iedereen wel een paar blokken om fietsen om boodschappen bij hem te doen. In zijn rij stonden altijd vier of vijf mensen te wachten, terwijl je bij de andere kassa's zo aan de beurt was. Die tijd die je bespaarde bij een andere kassa, kon weinig mensen iets schelen.

Sylvester was een fenomeen. Zijn drie grootste fans hadden een Facebookpagina voor hem opgericht: 'Sylvester van de Albert Heijn op de Elandsgracht is het leukste mens op aarde.' Binnen een paar dagen had hij driehonderd likes. Maar na een half jaar werd Sylvester ontslagen. Naar zijn zeggen omdat zijn collega's vonden dat hij te veel praatjes maakte en de boodschappen niet snel genoeg verwerkte. Bovendien zou hij een partij smurfenpoppetjes hebben achterovergedrukt - maar dat ontkent hij.

Lees vandaag (6-12) meer in Het Parool: 'De kassacabaretier, opkomst en afgang'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden