Paar aanbieders samen goed voor honderden Airbnb-adressen

Verhuur van woningen via Airbnb is in Amsterdam heel sterk een commerciële aangelegenheid. Vergeleken met Barcelona en Berlijn wordt een groot deel van de aangeboden huizen verhuurd via een tussenpersoon.

Toeristen met rolkoffers op het Leidseplein. Beeld anp
Toeristen met rolkoffers op het Leidseplein.Beeld anp

De tien aanbieders met de meeste verhuuradressen zijn samen goed voor meer dan vijf procent van het totaal aantal woningen dat wordt aangeboden bij Airbnb.

Ook worden in Amsterdam vooral gehele woningen verhuurd aan toeristen. Ruim vier op de vijf verhuurders in de stad op het platform biedt een hele woning aan. In Berlijn en Barcelona ligt dit percentage op respectievelijk 59 en 52.

Meer dan vier gasten
De prijzen liggen in Amsterdam ook aanmerkelijk hoger dan elders. In Amsterdam bedraagt de gemiddelde prijs van een Airbnb-woning 130 euro per nacht. In Barcelona (93 euro) en Berlijn (63 euro) zijn toeristen aanmerkelijk goedkoper uit. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de drie steden door Maarten Sukel, student informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Met zijn onderzoek wil hij aantonen wat de staat is van Airbnb in de stad. In totaal beoordeelde hij bijna 9000 woningen in Amsterdam.

Grote vraag
Opvallend is het hoge aantal woningen in Amsterdam dat volgens de advertentie geschikt zou zijn voor meer dan vier bezoekers. Ruim acht procent van de door Sukel onderzochte woningen kan zeker vijf gasten kwijt. De gemeente stelt het maximum op vier.

Airbnb heeft al vaker aangegeven dat het onmogelijk is om adressen die geschikt zijn voor meer dan vier gasten van de site te halen.

Uit het overzicht van Sukel komt ook naar voren dat de meeste adressen die via Airbnb te huur zijn in buurten liggen waar de vraag naar betaalbare woningen al enorm groot is. Omdat het in Amsterdam op het platform hoofdzakelijk gaat om gehele woningen vreest Sukel dat de toename van Airbnb in deze buurten ten koste gaat van woningen voor bewoners zelf.

Gezamenlijke regels

Een groep van tien steden slaat de handen ineen om gezamenlijk regels op te stellen voor diensten als Airbnb en Uber. Amsterdam werkt hierbij onder meer samen met steden als Barcelona, Parijs, New York, Athene, Seoul en Toronto.

Vertegenwoordigers van deze steden hebben afgelopen maand al met elkaar gesproken in Amsterdam. De samenwerking moet leiden tot een boek met regels. Parijs schijnt in oktober al een eerste rapport te publiceren, stelt persbureau Bloomberg.

Door samen te werken hopen de steden de onderhandelingen met de 'deeleconomiediensten' te versimpelen. Nu wordt vaak nog per stad of per land een aparte juridische strijd gevoerd. Dat verschillende steden een verschillende aanpak kiezen, bleek afgelopen week nog, toen bekend werd dat New York het verhuren van gehele woning via sites als Airbnb wil verbieden.

Tegelijk heeft Amsterdam het verhuren onder voorwaarden wel mogelijk gemaakt: de stad heeft hierover afspraken gemaakt met Airbnb. Deze voorzien onder meer in het afdragen van toeristenbelasting door verhuurders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden