Review

P.F. Thomése - J.Kessels: the novel

Foto GPD Beeld
Foto GPD

De figuur J. Kessels debuteerde in 1991 in het werk van P.F. Thomése. Dat was in het verhaal Blue moon express in de verhalenbundel Deep south & Far west, als reisgenoot en beste vriend van P.F. Thomése.

Die verhalen doken in 2004 op in een uitgebreide editie van Greatest hits (Contact). Onder de titel Meer J. Kesselsverhalen lazen we inderdaad meer fijne verhalen met J. Kessels. In het vrijdag te verschijnen

J. Kessels: the novel heeft Thomése zijn favoriete personage, een ondoorgrondelijke, constant rokende, drinkende en countrymuziek draaiende Tilburger, een roman toebedeeld.

Thomése ontpopt zich de laatste jaren als een veranderlijk schrijver. Na het toegewijde Schaduwkind (2003), het poëtische Izak (2005), het satirische Vladiwostok! (2007) en het autobiografische Nergensman (2008) komt hij nu met een persiflage op een hard-boiled misdaadverhaal.

J. Kessels: the novel is het meer dan vermakelijke verslag van een in opdracht uitgevoerde, krankzinnige zoektocht van de schrijver Thomése en J. Kessels naar een man in een NAC-shirt in de Hamburgse hoerenbuurt Sankt Pauli, en de reis terug naar Tilburg.

Het verhaal - Thomése ziet het als het script van een B-film - heeft niet veel om het lijf. Het is de manier waarop Thomése deze geschiedenis op papier zet die deze roman smakelijk maakt. Beginzin, als een voice-over: 'Het begon allemaal met zo'n telefoontje waar ik echt niet op zat te wachten.'

Thomése schmiert er heerlijk op los in deze van sigaretten, frikandellen - noem mij een boek waarin meer wordt gerookt en waarin meer frikandellen voorkomen - en jeugdherinneringen aan een met een geweldige kont uitgedoste dochter van een snackbareigenaar ('een knetterhete frituurspetter') vergeven roman, waarin ook nog een lijk in de kofferbak van J. Kessels' Toyota Kamikaze blijkt te liggen.
J. Kessels: the novel is een geweldige B-film. (MAARTEN MOLL)

P.F. Thomése - J.Kessels: the novel
Contact, 16,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden