Oxfam Novib: honger in de wereld neemt toe

Het doel om honger de wereld uit te krijgen, raakt verder uit zicht in plaats van dat het dichterbij komt. Dat concludeert Oxfam Novib in een rapport dat maandag verschijnt.

De 12-jarige Fatima Hadi woog, toen zij in februari in een ziekenhuis in het door oorlog verscheurde Jemen werd opgenomen, slechts 10 kilo. Beeld Reuters
De 12-jarige Fatima Hadi woog, toen zij in februari in een ziekenhuis in het door oorlog verscheurde Jemen werd opgenomen, slechts 10 kilo.Beeld Reuters

Sinds 2014 is het aantal mensen in de wereld voor wie genoeg eten niet vanzelfsprekend is, toegenomen. In 2017 ging het om 821 miljoen mensen, staat in het rapport. Daarmee drijven we volgens de ontwikkelingsorganisatie af van het doel om honger in 2030 te hebben uitgebannen, een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties als opvolger van de millenniumdoelen hebben gesteld.

Sinds de voedselprijzencrisis van 2007 en 2008 is er volgens Oxfam Novib weinig verbeterd. Sterk gestegen voedselprijzen zorgden toen voor sociale onrust en economische instabiliteit, die gezien worden als medeoorzaken van de Arabische Lente.

Mislukte oogsten

Tussen maart 2007 en maart 2008 werd maïs 31 procent duurder, sojabonen 87 procent en tarwe 130 procent. De prijs van rijst verviervoudigde begin 2008 zelfs in vier maanden tijd. In 2010 en 2011 volgde een tweede golf van prijsstijgingen.

De oorzaken van die voedselprijzencrisis zijn amper aangepakt, stelt Oxfam. De ontwikkelingsorganisatie wijst onder meer op speculeren met voedselprijzen, de groeiende vraag naar biobrandstoffen en veevoer. Klimaatverandering met bijbehorende weersextremen, waardoor oogsten mislukken, komt daar nog eens bovenop. Waren in 2009 twintig Afrikaanse landen afhankelijk van voedselhulp, vorig jaar waren dat er 31. In die landen, zoals Jemen, spelen naast economische instabiliteit en klimaatverandering meestal ook gewelddadige conflicten een rol.

Fatsoenlijk inkomen

Regeringen in arme en rijke landen hebben allerlei veranderingen beloofd, maar weinig bewerkstelligd, stelt Oxfam Novib. “Door decennia van slechte besluitvorming hebben grote bedrijven onze voedsel- en landbouwsystemen overgenomen. Een duurzame voedselvoorziening en een fatsoenlijk inkomen voor boeren komen op een armzalige tweede plaats, na winst voor aandeelhouders.”

De Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties brengt maandag cijfers naar buiten over het aantal mensen dat honger lijdt in de wereld en de oorzaken van ondervoeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden