Oxfam hekelt Nederlandse rol in Panamaroute

De gegevens die onderzoeksjournalisten boven tafel hebben gekregen over belastingontwijking via Panama tonen hoe 'multimiljonairs Nederland kunnen gebruiken als belastingparadijs'. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een reactie op de zogeheten Panama Papers.

De uitgelekte administratie van de Panamese financiële dienstverlener Mossack Fonseca werd onderzocht Beeld anp
De uitgelekte administratie van de Panamese financiële dienstverlener Mossack Fonseca werd onderzochtBeeld anp

"Buitenlandse bedrijfseigenaren kunnen zich namelijk verbergen achter Nederlandse vennootschappen om buiten het zicht te blijven van hun eigen belastingdiensten," aldus Oxfam-belastingexpert Francis Weyzig.

"Verder speelt Nederland een kwalijke rol bij het doorsluizen van geld. Door een speciale constructie via Nederland te gebruiken, kunnen aandeelhouders ook belasting ontwijken in sommige landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft. Ontwikkelingslanden lopen daardoor ieder jaar miljarden aan belastinginkomsten mis."

Panama Papers is een samenwerkingsverband van ruim honderd internationale media, die de uitgelekte administratie van de Panamese financiële dienstverlener Mossack Fonseca onderzoeken. In Nederland werken Het Financieele Dagblad en Trouw mee. Zij gaven aan in de komende dagen meer te publiceren 'over de rol van Nederland in de vaak complexe offshore-netwerken'.

Onderzoek van Belastingdiensten
Meerdere landen zijn onderzoeken begonnen vanwege de onthullingen. Zo maakten de autoriteiten in Australië, België en Nieuw-Zeeland bekend te kijken naar de gegevens.

De Australische belastingdienst liet weten meer dan achthonderd klanten van het bedrijf te onderzoeken vanwege mogelijke belastingontduiking. "De boodschap is duidelijk: belastingbetalers kunnen er niet op rekenen dat dit soort geheime regelingen ook geheim blijven," waarschuwde de dienst.

Ook de Belgische autoriteiten hebben belangstelling voor de onthullingen. Minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maakte bekend dat hij de Bijzondere Belastinginspectie heeft gevraagd de gegevens te onderzoeken.
Zeker 732 Belgen zouden via Mossack Fonseca bedrijven hebben opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. "In een eerste fase dient de identiteit van de betrokken personen of bedrijven achterhaald te worden," aldus een woordvoerder van de minister.

De fiscus in Nieuw-Zeeland is op zoek naar informatie over burgers die regelingen hebben getroffen via het Panamese bedrijf. Burgers die belastingregels hebben overtreden, worden opgeroepen zichzelf aan te geven.

De Panamese regering heeft al laten weten mee te werken aan juridische procedures die voortkomen uit het onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden