OVV: ‘Ziekenhuizen moeten zich beter voorbereiden op grote storingen’

Ziekenhuizen weten dat ze afhankelijk zijn van computersystemen, maar toch zijn ze zich niet altijd goed genoeg bewust van de risico’s van grote storingen. Daarom moeten ze beter in kaart brengen wat die risico’s zijn, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Ook kunnen ziekenhuizen meer oefenen op zulke noodgevallen.

Foto ter illustratie. Beeld ANP XTRA
Foto ter illustratie.Beeld ANP XTRA

In de afgelopen jaren zijn er meerdere grote computerstoringen bij ziekenhuizen geweest, waaronder het VUmc in Zuid. Een gemiddelde storing duurt volgens de OVV zo’n 17 uur. Patiëntendossiers worden onbereikbaar, waardoor mogelijke allergieën en eerdere diagnoses buiten het zicht blijven van artsen en verplegers.

Als gevolg daarvan kunnen ziekenhuizen deels worden lamgelegd, zoals gebeurde bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel in 2018. Urenlang werden operaties opgeschort en waren alle verloskamers en de spoedeisende hulp gesloten.

Ook het Radboudumc in Nijmegen, het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, het Medisch Spectrum Twente in Enschede, de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder, het Tergooi in Hilversum en Blaricum en de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen hebben de laatste jaren met computerstoringen te maken gehad. In veel gevallen konden patiënten zelf de dokters informeren, waardoor zij niet in gevaar zijn geweest, aldus de Onderzoeksraad.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wil dat ziekenhuizen meer geld kunnen uitgeven aan ict. “Die ruimte die is er nu onvoldoende,” laat voorzitter Ad Melkert weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden