Update

OVSE: Verkiezingsuitslagen Rusland discutabel

De presidentsverkiezingen in Rusland zijn ontsierd door 'ernstige problemen' tijdens de stembusgang. Dat heeft het hoofd van de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Tonino Picula, vandaag gezegd.

AP/ANP/Redactie
De Russische premier Vladimir Poetin. Beeld
De Russische premier Vladimir Poetin.

'Er was geen sprake van daadwerkelijke competitie en misbruik van overheidsmiddelen droeg eraan bij dat er nooit enige twijfel was over de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen', aldus Picula.

Fouten stemtelling
In een korte samenvatting van de bevindingen van de missie wordt geen melding gemaakt van misstanden die door onafhankelijke waarnemers zijn gesignaleerd, maar er wordt wel gewag gemaakt van misstanden bij het tellen van de stemmen. In bijna een derde van de stembureaus ging het mis, aldus de missie.

De Russische kiescommissie deelde vandaag mee dat de naam van premier Vladimir Poetin op meer dan 63 procent van de stembiljetten is aangekruist. Volgens de onafhankelijke verkiezingswaarnemer Golos zou het echter zomaar kunnen dat Poetin tekortkomt voor de vereiste vijftig procent om een tweede stemronde overbodig te maken als alle frauduleuze stemmen niet worden meegeteld.

Minderheid Moskou
De Russische premier Vladimir Poetin heeft gisteren de presidentsverkiezingen ruim en in één ronde gewonnen, maar in de hoofdstad behaalde hij geen meerderheid. De centrale kiescommissie heeft vandaag de officiële uitslagen bekendgemaakt en Poetin won in Moskou net geen meerderheid, 47,22 procent van de stemmen.

Poetin won in heel het land 63,75 procent van de stemmen volgens de kiescommissie. De vorige keer dat hij aan presidentsverkiezingen meedeed, in 2004, behaalde hij volgens de officiële uitslagen 71,3 procent.

Tweede werd de communist Gennadi Zioeganov met bijna 17,2 procent van de stemmen, derde werd miljardair Michail Prochorov met 7,8 procent, vierde de rechts-extremist Vladimir Zjirinovski met 6,2 procent en 3,8 procent van de stemmen zijn uitgebracht op de 'nieuwlinkse' Sergej Mironov.

Tsjetsjenen massaal achter Poetin
Na een lange en bloedige burgeroorlog lijkt het of de Tsjetsjenen Poetin in hun hart hebben gesloten. De premier kreeg bijna alle stemmen in de Kaukasusregioa, meldt persbureau Interfax. Volgens de officiële uitslag eindigde Poetin op 99,76 procent van de stemmen, bij een opkomst van 99,61 procent.

Bij de parlementsverkiezingen in december stemden de Tsjetsjenen ook al massaal voor Poetin. Zijn partij, Verenigd Rusland, kreeg toen 99,5 procent van de stemmen.

Rusland stuurde in 1994 het leger naar Tsjetsjenië. De militairen moesten een einde maken aan de onafhankelijkheidsstrijd van radicale moslims. De operatie mislukte en onder druk van de Russische bevolking moest het leger zich terugtrekken. In 1999 stuurde Moskou opnieuw troepen. Die wisten het gebied wel te onderwerpen. De huidige Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov, is een trouwe bondgenoot van het Kremlin.

Politie massaal op de been
De conclusies van de OVSE-waarnemers zijn munitie voor de Russische oppositie, die uit onvrede over de discutabele verkiezingen hebben aangekondigd vandaag in Moskou te demonstreren. Twaalfduizend agenten en militairen zijn op de been in verband met het groot aangekondigd protest. De demonstratie is vanavond op het Poesjkinplein.

'Incidenteel aanwijzingen van fraude'
Volgens de Nederlandse Tiny Kox, hoofd van de Europese waarnemersmissie, zijn er 'incidenteel bewijzen of aanwijzingen' van fraude. Dat was echter minder uitgebreid dan bij de omstreden parlementsverkiezingen van december. 'Elke overtreding is er één te veel, maar die hebben de uitkomst niet beïnvloed. Er is geen onjuiste uitslag', zegt de SP-senator.

Kox vindt dat Rusland 'een stap vooruit heeft gezet, maar het is nog niet genoeg'. De waarnemers klagen vooral over de aanloop naar de verkiezingen. Daarin was Poetin bevoordeeld. Rusland moet ook achter de schermen veranderingen doorvoeren, zoals een onafhankelijker kiesraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden