OVSE: bestand Oekraïne over het algemeen nageleefd

Waarnemers van de OVSE hebben laten weten dat het bestand dat vandaag in Oost-Oekraïne is ingegaan, over het algemeen wordt nageleefd. Toch wordt er nog gevochten, met name bij Loehansk en Debaltseve.

Oekraïense legervoertuigen op een weg tussen Artemivsk en Debaltseve. Ondanks een wapenstilstand dat vandaag inging, wordt bij Debaltseve nog gevochten. Beeld afp
Oekraïense legervoertuigen op een weg tussen Artemivsk en Debaltseve. Ondanks een wapenstilstand dat vandaag inging, wordt bij Debaltseve nog gevochten.Beeld afp

Volgens de OVSE mogen de waarnemers niet naar de vrijwel belegerde stad Debaltseve. De belegeraars, de pro-Russische rebellen, staan dat niet toe. De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin klaagde over het optreden van de rebellen. 'Het maakt wel duidelijk wie zich niet aan het akkoord van Minsk houdt', zei hij.

Ook bij Loehansk, 15 kilometer ten noordwesten van Debaltseve, konden vandaag regelmatig kanonschoten worden gehoord. Regeringssoldaten hielden journalisten tegen, omdat verder reizen onveilig was.

De voorlichtingsdienst van het Oekraïense leger liet weten dat in het oosten een toestand van relatieve rust heerste. 'Maar het vuren is helaas niet helemaal gestaakt', aldus de bekendmaking. Woordvoerder Vladislav Seleznijov van de generale staf van het Oekraïense leger zei dat het bestand tien keer was doorbroken, op een geval na allemaal in de regio Debaltseve. Een andere legerwoordvoerder, Andrij Lysenko, zei dat gisteren nog negen regeringsmilitairen waren gesneuveld.

De separatisten beschuldigden op hun beurt het Oekraïense leger ervan artillerie in de omgeving van Debaltseve te hebben geplaatst nadat het staakt-het-vuren om middernacht was ingegaan. Ook zeggen zij dat het gebied als het hunne beschouwd moet worden, omdat zij Debaltseve omsingeld hebben. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei echter dat de weg naar de stad nog open was en dat de Oekraïense troepen van nieuwe munitie waren voorzien.

Rustige ochtend in Donetsk
In Donetsk was het vanochtend rustig, liet het stadsbestuur via een lokaal persbureau weten. In Popasne bij Loehansk kwamen door beschietingen kort na middernacht nog twee burgers om het leven, zei gouverneur Hennadi Moskal. Het plaatsje ligt aan het front.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat op satellietbeelden van het oosten van Oekraïne duidelijk te zien is dat het Russische leger grote aantallen artilleriestukken en meervoudige raketwerpers bij Debaltseve heeft opgesteld om de Oekraïense troepen te kunnen beschieten.

Het staken van de vijandelijkheden is nog maar de eerste in een reeks geplande stappen waarover afgelopen week overeenstemming werd bereikt in Minsk. Morgen moet worden begonnen met het terugtrekken van zware wapens. Volgens het plan moet de Oekraïense regering ook weer pensioenen en andere uitkeringen betalen aan inwoners in het door rebellen beheerste gebied. Door de financiële blokkade is de levensstandaard in het oosten van Oekraïne sterk teruggelopen.

Een tank van de pro-Russische separatisten rijdt door Donetsk. Beeld epa
Een tank van de pro-Russische separatisten rijdt door Donetsk.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden