Columns

Overzicht: Onze columnisten over Johan Cruijff

In hun laatste column van 2016, het jaar dat Johan Cruijff overleed, wijdden onze Ajax-columnisten hun bijdrage aan hem. Bij deze een overzicht.

Beeld ANP

Dick Sintenie:

Videorecorders bestonden niet, maar mijn ouders hadden gelukkig de tegenwoordigheid van geest om dit unieke moment in de voetbalgeschiedenis vast te leggen op een cassettebandje.

Cruijff... Cruijff....

Fantasievoetballer Johan Cruijff op een bandje uit '74

Janneke van der Horst:

Johan Cruijff-court, Johan Cruijffstraat, Johan Cruijffstadion, Johan Cruijfftram, Johan Cruijffvliegveld, Johan Cruijffbrug, Johan Cruijffschaal, Johan Cruijffprijs, Johan Cruijff-university, Johan Cruijffschool, Johan Cruijff-fiets, Johan Cruijffbal, Johan Cruijffboek, Johan Cruijffmusical, Johan Cruiff...

Maar nergens Johan Cruijff, dat nooit meer

Menno Pot:

Deze week vroeg ik me plotseling af van welke muziek ­Johan Cruijff eigenlijk hield. Ik googelde even, belandde op de pagina 'persoonlijk' van worldofjohancruyff.com en vond het antwoord op mijn vraag en moest vervolgens bijna huilen toen ik de rest van de vriendenboekachtige opsomming las. Wat een lieve antwoorden over Danny en de kinderen.

Omdat toeval bij Johan Cruijff nooit toevallig is

Beeld Hollandse Hoogte

David Endt:

Nu zijn er overal in de stad cruijffse duidingen te vinden, van de Pumavoetbalschoenen anno 1971 in de etalage van de tabakswinkel van Max Sigaar in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat tot de harde, pakkende, graffiti onder de Schellingwouderbrug. Maar dat portret van Ellen Davidzon is van ongekende schoonheid, Cruijff op zijn best.

Een portret van Cruijff van ongekende schoonheid

Ellen Dikker:

Als ik mijn zoontje nu, negen maanden later, vraag wat hij zich van Cruijff herinnert, zegt hij: "Ongelooflijk mam, die acties van hem... Hij staat bij de cornervlag met z'n rug naar de goal. Dan wipt hij de bal op en schiet hem over z'n hoofd de zestien meter in. Dat soort dingen zie je nu echt niemand doen."

Hoe zou Cruijff zich in het huidige voetbal gemanifesteerd hebben?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden