Overzicht nationale geschiedenis wordt herzien

Het overzicht van de nationale geschiedenis, de Canon van de Nederland, wordt op verzoek van het kabinet aangepast. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs wil dat er in de aangepaste canon meer gekeken wordt naar de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt de NOS. In de huidige Canon van Nederland, die in 2006 werd opgesteld, komen zwarte bladzijden uit de nationale geschiedenis zoals de Nederlandse rol in de slavenhandel, de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië (de politionele acties) al aan bod. Maar een woordvoerder van de minister zegt tegen NOS dat de commissie die zich zal buigen over de herijking van de canon, deze geschiedenissen nu ‘van alle kanten moet gaan belichten’. Wat er specifiek wordt aangepast of toegevoegd aan de canon, wordt besloten door een speciale commissie.

De canon van Nederland bestaat uit 50 ‘vensters’, belangrijke gebeurtenissen en thema's uit de nationale geschiedenis, beginnend bij de hunebedden en de Romeinen en eindigend bij de moderne tijd. De canon wordt dikwijls als leidraad gebruikt voor het geschiedenisonderwijs.

Toen de canon werd opgesteld werd al geadviseerd de vensters geregeld te herijken. In de afgelopen jaren klonk er ook meer dan eens kritiek op de samenstelling en thema's in de canon. Vorig jaar stelden Kamerleden van de D66 in het verlengde van die kritiek dat de canon een te eenzijdige geschiedenis zou belichten, waarin vrouwen te weinig aan bod komen.

Waardevrij

De voorzitter van de commissie die de canon in 2006 opstelde zei daarop in Met het Oog op Morgen zich niet te kunnen vinden in de kritiek. Hij zei voorstander te zijn van aanpassing, mits dat wel onafhankelijk van de politiek gebeurt.

“Geschiedenis is nooit helemaal waardevrij,” aldus Van Oostrom in de radio-uitzending. “Het is een kwestie van dosering. Je moet oppassen dat je niet de geschiedenis gaat herdefiniëren naar de normen en waarden van deze tijd.”

De voorzitter van de nieuwe commissie is historicus James Kennedy, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en Utrecht University College. Hij onderschrijft dat het belangrijk is dat de canon zoveel mogelijk Nederlanders bedient.

De aangepaste canon is naar verwachting in het voorjaar van 2020 klaar.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden