Overwinning Cambodjaanse regeringspartij bevestigd

De Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van de huidige premier Hun Sen heeft de parlementsverkiezingen van 28 juli gewonnen met minder dan de helft van de stemmen. Dat heeft de verkiezingscommissie vandaag verklaard, die de voorlopige officiële resultaten publiceerde zonder de zetelverdeling bekend te maken.

Anneleen De Vel
null Beeld epa
Beeld epa

De Volkspartij eiste de verkiezingszege op met 68 zetels van de 123, terwijl de Partij voor de Nationale Redding van Cambodja (CNRP) er 55 behaald zou hebben. Oppositieleider Sam Rainsy verwierp de uitslag omdat er te veel onregelmatigheden waren en eist zelf de overwinning op met 63 zetels. CNRP eiste een onderzoekscommissie onder leiding van de Verenigde Naties om de vermoedelijke massale fraude te onderzoeken. De partij heeft vanwege de onregelmatigheden ook de voorlopige resultaten van de verkiezingscommissie verworpen.

De verkiezingscommissie heeft vandaag verklaard dat de politieke partijen binnen de 72 uur klachten kunnen indienen tegen de voorlopige resultaten bij de Constitutionele Raad of bij de verkiezingscommissie. Indien er geen klachten worden ingediend, worden de definitieve resultaten en de zetelverdeling donderdag of vrijdag bekendgemaakt, anders volgen de resultaten ten laatste op 8 september.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden