Overwinning Amerikaans milieukamp: geen oliepijpleiding door gebied Sioux

De Amerikaanse overheid heeft zondag geweigerd om een vergunning te geven voor de voorgestelde route van de North Dakota Access Pipeline. Dat is een overwinning voor de duizenden demonstranten die in Standing Rock al maanden protesteren tegen de bouw van de omstreden oliepijpleiding door het reservaat van de Sioux.

Redactie
Demonstranten vieren het besluit om geen vergunning te verlenen voor een belangrijk deel van de omstreden oliepijpleiding. Beeld AFP
Demonstranten vieren het besluit om geen vergunning te verlenen voor een belangrijk deel van de omstreden oliepijpleiding.Beeld AFP

De Sioux-stam van Standing Rock beschouwt de pijpleiding als een bedreiging voor waterbronnen en voor heilige plaatsen waar de voorouders zijn begraven.

Het geniekorps van het Amerikaanse leger, dat beslist over overheidsland, heeft zondag laten weten geen vergunning te geven om te boren onder de Missouri River. Er moet een alternatieve route worden gezocht.

Volgens de Sioux zullen de legerdiensten een milieu-impactstudie uitvoeren voor andere routes waar de pijplijn aangelegd kan worden. De pijpleiding, een bouwproject van 3,8 miljard dollar (3,6 miljard euro) moet 1.886 kilometer lang worden, vier Amerikaanse staten doorkruisen en olie transporteren van North Dakota, dat grenst aan Canada, naar het meer zuidelijke Illinois.

Minister van Binnenlandse Zaken Sally Jewell noemt de beslissing een 'doordachte aanpak', die moet zorgen voor een 'diepgaande evaluatie van alternatieve routes voor de pijpleiding en een beter inzicht in de mogelijke impact' van de bouw van de pijpleiding. Volgens het Army Corps zijn de tribale rechten van de oorspronkelijke bewoners die zijn vastgelegd in de wet 'essentiële onderdelen' van de analyses die zullen worden uitgevoerd.

Het besluit om de vergunning niet te verlenen volgt op weken van hevige protesten. Demonstranten hebben een groot tentenkamp opgericht in het gebied en bleven daar zitten toen de autoriteiten hard ingrepen, onder meer door te sproeien met water in de ijzige kou. Veteranen sloten zich dit weekend aan bij de groter groeiende groep. ING en ABN AMRO zijn in financieel opzicht bij het project betrokken. ING verstrekte een directe lening van omgerekend 233 miljoen euro. De Nederlandse bank liet eerder weten de gebeurtenissen rond het project te onderzoeken.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden