Overvolle agenda Liander vertraagt nieuwbouwprojecten

Nieuwbouwprojecten lopen ver­traging op door een personeels­tekort in de bouw. Woningen worden vaak te laat opgeleverd en het ziet ernaar uit dat het probleem ­verder zal toenemen.

null Beeld anp
Beeld anp

Zo lopen nieuwbouwprojecten als Woudt in de Delflandpleinbuurt in Nieuw-West en verschillende plannen in de Houthavens al meerdere ­weken vertraging op. Nieuwe woningen worden vaak niet op tijd op het energienetwerk aangesloten, omdat nutsbedrijven met een overvolle agenda zitten.

Een van de aannemers in de Houthavens heeft daardoor al tien weken vertraging opgelopen. De problemen op de arbeidsmarkt zullen alleen maar tot langere vertragingen leiden, zolang er niks verandert.

Weigeren is geen optie
De vraag naar aansluitingen blijkt te groot voor netbeheerder Liander. Bij moederbedrijf Alliander staan nu ruim tweehonderd vacatures voor monteurs open. Klanten weigeren is geen optie.

"We willen iedereen van een aansluiting voorzien. We doen er alles aan om vertragingen te voorkomen. Probleem is dat je die ­vacatures niet van de ene op de andere dag vult. Mensen moeten nog intern worden opgeleid of omgeschoold. En ook dat kost tijd," zegt een woordvoerder van Liander.

"Die tweehonderd openstaande vacatures zijn gebaseerd op onze langetermijnplanning, op de korte termijn zitten we inderdaad nog met een capaciteitsprobleem en daardoor zijn kleine vertragingen onvermijdbaar."

Cor Mul van Mul Projectontwikkeling loopt vertraging op met de bouw van woningen voor Woudt. "Er wordt nauwelijks met ons gecommuniceerd, we hebben geen idee waarom het zo chaotisch verloopt. Dat de ­bedrijven kampen met een personeelstekort wordt ons niet verteld. Als ik dat zou weten, zou ik er begrip voor kunnen opbrengen."

Liander vindt dat het probleem niet geheel de nutsbedrijven te verwijten is. "Vroeger kregen we pas aanvragen binnen als het project voor 70 procent was verkocht. Als je dat nu doet, ben je eigenlijk al te laat."

Daar ligt voor aannemers nu een enorme uitdaging, zegt project­ontwikkelaar Margriet Huisman van Synchroon in de Houthavens. "Ik heb nu al bij meerdere projecten mee­gemaakt dat het erom spande of het op tijd af zou zijn. Samenwerken op een groot project betekent dat je elkaar ook iets moet gunnen. De druk is bij iedereen nu zo hoog, daar lijdt de communicatie onder," zegt Huisman.

"Van de nutsbedrijven krijgen we erg weinig hoogte, ze komen niet op­dagen op afspraken en berichten ons niet tijdig over eventuele vertraging. We moeten alles op alles zetten om onze projecten op tijd af te krijgen."

Dat beeld bevestigt ook Henk ­Hospers, projectmanager stedelijke vernieuwing voor de gemeente in de Delflandpleinbuurt. "De onderlinge communicatie en afstemmingen tussen de nutsbedrijven, de aannemers en de gemeente kan veel en veel beter."

Monopoliepositie
Mul wijst op de monopoliepositie van nutsbedrijven: "We hebben geen grip op ze, we kunnen niet naar een ander stappen. Het enige wat wij kunnen doen, is aangegeven wanneer we ze graag willen hebben, maar de planning doen de bedrijven zelf met de coördinator van de gemeente. We hebben daar geen enkele zeggenschap in."

Projectleider Marc van Tuin van bouwer Hillen & Roosen, die het ­project van Mul in Woudt onder zijn hoede heeft, ziet een sneeuwbal­effect. "Als het ene nutsbedrijf nog niet klaar is, komt het andere ook niet. In ons geval was Liander te laat en kwam Nuon dus nog niet de stadswarmte aanleggen. En zo komen de andere partijen ook pas later," zegt Van Tuin. "We proberen vaak contact op te nemen en de juiste mensen te pakken te krijgen, maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Maar het vervelendst is het natuurlijk voor de toekomstige bewoner."

Want vooral zij zijn de dupe van bij bouwprojecten die vertraging op­lopen. Zo kunnen ze onder meer te maken krijgen met dubbele woon­lasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden