Overvaller in container bij AH binnengerold

De winkel op de Amstelveenseweg werd op 19 februari even na tienen overvallen, net na sluitingstijd. De dader stond ineens in het magazijn en zette een mes op de keel van een medewerker. Foto ANP Beeld
De winkel op de Amstelveenseweg werd op 19 februari even na tienen overvallen, net na sluitingstijd. De dader stond ineens in het magazijn en zette een mes op de keel van een medewerker. Foto ANP

AMSTERDAM - Een overval op een Albert Heijn in Amsterdam-Zuid lijkt van binnenuit geregeld. Een personeelslid smokkelde de dader volgens justitie na sluiting in een vuilcontainer de zaak in.

De winkel op de Amstelveenseweg werd op 19 februari even na tienen overvallen, net na sluitingstijd. De dader stond ineens in het magazijn en zette een mes op de keel van een medewerker.

Die moest in de kluisruimte drie collega's knevelen met tie wraps. Een medewerkster moest de 5160 euro uit de kluizen in een sporttas stoppen, terwijl de overvaller in de deuropening het mes op de keel van zijn 'slachtoffer' hield en dreigde.

''Als ik word gepakt, gaat deze Turk eraan,'' zei hij. De collega's moesten het niet wagen de politie te bellen. ''Geen scotoe, anders steek ik deze Turk neer en ik weet waar jullie werken.''

De overvaller liet zich de tas met geld op de rug hangen en verdween. Toen hij later die avond doodleuk langs de winkel fietste en één van de medewerkers hem op zijn scooter wilde volgen tot de politie er was, raadde zijn 'gegijzelde' collega hem dat stellig af. ''Niet doen! Het gaat om jouw veiligheid. Ik wil niet dat je gaat.'' Na aandringen: ''Nee, nee, nee!''
Die woorden kregen een speciale lading toen uit het onderzoek van de recherche bleek dat de verdachte, die nog dezelfde nacht werd gepakt in het Vondelpark, een goede vriend was van de medewerker die het mes op de keel had gekregen.

Het mobiele telefoonnummer dat die laatste had opgegeven bij zijn aangifte, stond geprogrammeerd in de telefoon die de verdachte bij zich droeg. Sterker, de telefoons hadden die dag al vijf keer contact gehad.

De twee jonge mannen - achttien allebei - wonen zo'n vijftig meter van elkaar in de Rivierenbuurt en zijn dik bevriend. De moeder van één van hen beschreef ze als 'broers'.

Vervolgens bleek dat de bevriende medewerker kort voor de overval de vuilcontainer had buitengezet terwijl die al was geleegd; en dat hij hulp had afgeslagen bij het na sluitingstijd binnenhalen van de container, waarin zich - in de theorie van de recherche - de dader had verstopt.

De politie arresteerde drie dagen na de overval ook de medewerker. Vorige week, nadat beide mannen ruim drie maanden in de cel hadden doorgebracht, liet de rechtbank ze allebei voorlopig vrij.

Advocaat Peter Plasman van de AH-medewerker begrijpt dat justitie de gang van zaken verdacht vindt, maar zegt geen bewijs te zien dat zijn (ontkennende) cliënt dubbelspel heeft gespeeld.

''Justitie vindt het verdacht dat mijn cliënt een ander signalement van de dader zou hebben gegeven dan zijn collega's, maar gaat eraan voorbij dat juist een kenmerkend detail dat hij heeft genoemd, een lichte streep op zijn jas, aanleiding was voor de arrestatie van de verdachte in het Vondelpark,'' zegt de raadsman.

''Uit niets blijkt dat de overvaller inderdaad in die vuilcontainer de winkel is binnengekomen, als in een soort paard van Troje. Dat hij niet op een andere manier binnen kan zijn gekomen, blijkt uit niets.''

De zaak komt half juli voor de rechter. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden