Townsville in Australië heeft last van zware overstromingen, zo zijn veel wegen en straten onbegaanbaar.

Overstromingen Australië: 20 keer zoveel regen als normaal

Townsville in Australië heeft last van zware overstromingen, zo zijn veel wegen en straten onbegaanbaar.Beeld Getty Images

De Australische stad Townsville kampt met zware overstromingen, nadat gisteren de keersluizen in de stuwdam bij de stad zijn opengezet.

Door zware regenval – in een week tijd meer dan een meter – is Lake Ross volledig volgelopen. Door de dam open te zetten komt 1900 kubieke meter water per seconde vrij.

De autoriteiten waarschuwen dat zo’n 20.000 huizen onder water kunnen komen te staan. Auto’s en vee zijn al meegesleurd door het aanzwellende water. De nieuwszender ABC berichtte dat rond middernacht al duizenden gezinnen hun woning hadden verlaten. In totaal kunnen 21 buitenwijken en voorsteden te maken krijgen met de enorme toevloed die de rivier niet aan kan.

Krokodillen
Uit foto’s op sociale media blijkt dat krokodillen rondlopen in de straten. De autoriteiten waarschuwen ook voor slangen en andere wilde dieren die naar de stad kunnen zijn meegevoerd door het water. De politie roept ouders op hun kinderen niet in het water te laten spelen.

Door de overstromingen scharrelen krokodillen rond in Townsville.
 Beeld AFP
Door de overstromingen scharrelen krokodillen rond in Townsville.Beeld AFP

Queensland, de staat waarin Townsville ligt, heeft een tropisch klimaat en kent van december tot april moessonregens, maar nooit zo extreem als nu. De hoeveelheid regen is twintig keer zoveel als het gemiddelde in deze tijd van het jaar. Het vorige record uit 1998 staat te boek als de Nacht van Noah.

Het leed is nog niet geleden. De weersvoorspellingen voor de streek blijven beroerd. Vandaag zou er opnieuw 90 tot 150 millimeter vallen. De hoeveelheden nemen in de dagen daarna langzaam af. Pas in het weekeinde blijft het misschien weer een hele dag droog.

Ondertussen biedt het openzette van de dam nauwelijks soelaas. Vanmorgen zat de dam op 299 procent van zijn capaciteit en werd nog 532.000 gigaliter water vastgehouden.

De autoriteiten hebben het leger ingezet bij reddingswerkzaamheden. Militairen hebben tienduizenden zandzakken afgeleverd en assisteren bij de evacuatie van inwoners die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van boten en helikopters.

Grote havenstad

Townsville is een grote havenstad en de belangrijkste exporteur in Australie van koper, zink, lood en suiker. De haven is ondanks de overstromigen in bedrijf, maar het laden van vracht gaat met onderbrekingen gepaard door de zware regenval.

Door de watersnood zitten zeker 16.000 huishoudens zonder stroom, meldt elektriciteitsbedrijf Ergon Energy. “We hebben nog nooit zoiets gezien,” aldus premier Annastacia Palaszczuk van Queensland, die de overstromingen omschreef als een gebeurtenis die maar eens in de honderd jaar voorkomt. “We zijn nog niet uit de problemen,” zei ze in een verwijzing naar de aanhoudende regenval. (Reuters, ANP, AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden