Oversteken in de Beethovenstraat nu bijna onmogelijk

In de Beethovenstraat zorgen werkzaamheden aan de tramrails voor een meterslange wegversperring. Bewoners moeten bijna een halve kilometer omlopen om de overkant te bereiken. 'Het is aan de tekentafel volkomen verkeerd gegaan.'

De Beethovenstraat is door werkzaamheden aan de tramrails horizontaal in tweeën gesplitst Beeld Dingena Mol
De Beethovenstraat is door werkzaamheden aan de tramrails horizontaal in tweeën gesplitstBeeld Dingena Mol

Wie boodschappen wil doen in de Beethovenstraat doet er goed aan vooraf een plan te maken.

De straat met onder andere een slager, meerdere bakkers en supermarkten is door werkzaamheden aan de tramrails horizontaal in tweeën gesplitst: tussen de Apollolaan en de Stadionweg vormen hekken en betonblokken een 450 meter lange scheiding tussen de even en oneven huisnummers.

Snel oversteken zit er niet in, tot grote ergernis van omwonenden. "We hadden twee keuzes," zegt de woordvoerder van het GVB, dat de werkzaamheden uitvoert. "Het was óf de tramrails vervangen in werkvakken, verspreid over acht weken, óf ­alles tegelijk, in vier weken."

Omdat de tramlijn die door de straat rijdt haast onmisbaar is, is gekozen voor de laatste optie.

Woede
'Misdadig' vindt Elizabeth ­Bierens de Haan (83). Ze woont al haar hele leven in een zijstraat van de Beethovenstraat en is afhankelijk van haar rollator. Met de wegversperringen van bijna een halve kilometer kan Bierens de Haan met moeite haar boodschappen doen.

"Ik heb artrose en ik ben ­bejaard. Als ik thuiskom, voelt het alsof ik de Mont Blanc heb beklommen. Deze situatie is des duivels. Wie heeft dit bedacht? Het is aan de tekentafel volkomen verkeerd gegaan."

Ook voor bloemist Esmeralda ­Meijer (58) is de situatie schrijnend. "Het is een strop voor winkeliers. Dit kost ons de helft van de omzet."

Bierens de Haan ziet liever gisteren dan vandaag een noodbrug komen. "Dat is ons toegezegd. En ik zeg dit niet ­alleen voor mezelf. Ouderen kunnen nu niet meer zelf naar de winkel, en jonge kinderen en mindervaliden."

Hoewel de werkzaamheden nog tot 3 februari duren, vindt het GVB een brug geen passende oplossing. Volgens de woordvoerder is na overleg met de buurt gekozen voor een sluis ter hoogte van de Gerrit van der Veenstraat.

Klimmen
"Die zou er gisteren al zijn, maar omdat het beton dat op de doorgang gestort zou worden niet kon worden geleverd, is de datum noodgedwongen verschoven naar donderdag. Vanaf dan kunnen voetgangers en fietsers op gezette tijden halverwege de straat al naar de overkant."

Niet iedereen heeft het geduld om daar op te wachten. Sommigen klimmen over de barrières heen. "Het zijn er zo'n 64 per dag," zegt verkeersregelaar Rabaah Ait Rabha (32) die ­samen met collega's alles bijhoudt in een logboek. Al kan dat niet lang meer ongestraft gebeuren. "Er zijn plannen om mensen die de afzetting niet respecteren te beboeten. Zodra de waarschuwingsborden daarvoor zijn geleverd en geplaatst, gaat dat in."

In de tussentijd moet de verkeers­regelaar de woede van voorbijgangers temperen. "Ze vinden de afzetting te lang en laten dat graag merken." Maar Ait Rabha weet ermee om te gaan. "Ik lach altijd, dat helpt."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden