Oversteek Marnixplein niet veilig

AMSTERDAM - Niet alleen buurtbewoners maar ook de vele scholen in de buurt van de Marnixstraat maken zich grote zorgen over de gevaarlijke situatie in de Marnixstraat en op het Marnixplein in het bijzonder. Vrijdagochtend kwam daar de twaalfjarige Boris om het leven nadat hij was aangereden door een vrachtwagen. Het was het zevende ongeval met ernstig letsel op het Marnixplein in drie jaar tijd.

Iedere dag steken ongeveer tweeduizend scholieren het drukke en chaotische Marnixplein over, een deel onder begeleiding van ouders, maar er zijn ook veel scholieren die alleen naar school fietsen.

''En een groot deel van hen fietst over de stoep voor het Marnixbad langs,'' zegt een ongeruste buurtbewoonster. ''Ze moeten wel, want het is bijna de enige manier om die twee kruispunten veilig over te steken. Ik heb zelf ook een dochter van twaalf, maar die laat ik echt niet alleen naar school fietsen.''

In de directe omgeving van het kruispunt zit een groot aantal scholen, waaronder basisschool Sint Aloysius in de Westerstraat.

''Dat kruispunt is ons een doorn in het oog,'' zegt directrice Marion Mulder. ''We moeten één keer per week naar het Marnixbad voor schoolzwemmen. Oversteken doen we met een haag van volwassenen, zodat de kinderen veilig aan de overkant kunnen komen.''
Op Montessorischool De Eilanden, waar de twaalfjarige Boris in groep acht zat, is de verslagenheid groot. Op de school zijn permanent twee mensen van slachtofferhulp aanwezig om ouders en leerlingen bij te staan.

Caroline Geerke, directrice van De Eilanden, heeft vanochtend een 'verdrietig gesprek' gehad met de vader van Boris. ''Waarschijnlijk zullen wij donderdag als school meelopen in de treurtocht, die wordt georganiseerd door Actiecomité Marnix.''

Buurtbewoners hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de onveilige situatie op de Marnixstraat. ''Het is hier net een racebaan,'' moppert woordvoerder Marianne van Actiecomité Marnix.

Het actiecomité eist nu maatregelen van de gemeente. ''Een verkeersregelaar, stoplichten, drempels of een dertigkilometerzone, er moet iets gebeuren hier.'' (JASPER KARMAN, JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden