Overstapper kan onzekere erfpacht nu vastnagelen

Huizenbezitters op erfpacht moeten zich er nog één keer in verdiepen. Wie vanaf zondag een offerte opvraagt voor de overstap naar de nieuwe erfpacht, kan er een paar maanden later voor altijd vanaf zijn.

Ruben Koops
Het stadhuis van de gemeente Amsterdam in de Stopera. Beeld anp
Het stadhuis van de gemeente Amsterdam in de Stopera.Beeld anp

Per 1 oktober is het nieuwe erfpachtstelsel eindelijk realiteit, na jaren politiek gesoebat en voorbereidende voorlichting inclusief een model voor een voorlopige berekening. Via www.amsterdam.nl/erfpacht kwam zondagochtend het formulier online waarmee erfpachters zich kunnen aanmelden voor een overstap naar de 'eeuwigdurende erfpacht'.

In Amsterdam staat ongeveer 80 procent van de huizen op gemeentegrond. De stad vraagt hier een vergoeding voor, de canon. Die kan jaarlijks worden voldaan of afgekocht per 50 of 75 jaar. De berekening van de pacht per kavel was voor veel erfpachters onduidelijk en sommige huizenbezitters raakten in financiële problemen als het tijdvak van de afkoop verstreek en de gemeente een nieuwe rekening stuurde. Amsterdam telt ongeveer 120.000 erfpachtrechten, de meeste bij woningcorporaties.

Onzekerheid
Eeuwigdurende erfpacht maakt een einde aan de onzekerheid over het tarief door het nog eenmaal te berekenen. De som begint bij de WOZ-waarde, vermenigvuldigd met een percentage dat per buurt verschilt (buurtstraatquote) en het canonpercentage. Wie overstapt naar eeuwigdurende erfpacht bij een jaarlijkse canon is er zeker van dat deze alleen nog meestijgt met de inflatie. Een tweede optie is deze canon 'eeuwigdurend' af te kopen door een fors bedrag ineens te betalen.

Voor veel erfpachters valt de nieuwe canon duurder uit dan wat ze gewend zijn, omdat de grondprijzen in de stad hard zijn gestegen. De gemeente heeft al enkele maanden een online rekentool die een indruk geeft van de erfpachtkosten in het nieuwe stelsel.

Wie zich vanaf 1 oktober aanmeldt als belangstellende voor eeuwigdurende erfpacht, kan per 1 november via een digitaal dossier een offerte van de gemeente opvragen. Daarin staat dan precies wat de nieuwe erfpacht gaat kosten en wanneer die ingaat. Erfpachters krijgen vervolgens drie maanden de tijd om via DigiD een keuze te maken, waarop de gemeente een nieuw contract maakt dat naar een notaris wordt gestuurd voor ondertekening.

Voorwaarden
De gunstige voorwaarden die de gemeente nu hanteert, zoals een overstapbonus van 25 procent korting, gelden tot 31 december 2019. Maar wie echt zeker wil zijn van deze voordeeltjes, vraagt het aanbod in ieder geval aan voor 21 maart 2018.

Dan zijn de raadsverkiezingen. Oppositiepartij GroenLinks heeft al aangekondigd dat ze de eeuwigdurende erfpacht weer wil versoberen als ze in het stadsbestuur komt.

Gaat de zaak dan weer overhoop? "Erfpacht is geen beleid, maar een privaatrechtelijke aangelegenheid tussen de gemeente en de pachter. De gemeente kan het contract van iemand die is overgestapt niet eenzijdig verslechteren," meldt wethouder Eric van der Burg (VVD, Grondzaken).

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden